FIA-Michelin kavgası büyüyor

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), ABD Grand Prix'sinde yaşanan fiyaskonun ve lastik üreticisi Michelin'in eleştirilerinin ardından Formula 1 kurallarına bağlı kalınmasının gerekliliğini vurguladı.

6 aracın yarıştığı ABD Grand Prix'si sonrası bir açıklama yapan FIA, "Formula 1, sportif bir yarış ve çeşitli kurallar çerçevesinde yapılmalı. Bu kurallar yarışa yanlış malzeme ile gelen yarışmacılara göre her seferinde değiştirilemez. Indianapolis'te Michelin, ana virajda araçların yavaşlamaması durumunda lastiklerin güvenli olmayacağını söyledi. Biz de süratin izlenmesi ve sürat aşımı durumuna ceza verilmesi gibi teklifler sunduk, fakat Michelin takımları, Bridgestone kullanan takımların araçlarının da aynı derece yavaşlamasını şart koştu ve bu önerileri reddetti. Michelin takımları, bunun adil olmayacağını anlamadılar. Bridgestone takımları, uygun lastiklere sahiptiler ve ana virajda yavaşlamalarına gerek yoktu" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

FIA ayrıca, Michelin ve Michelin lastiklerini kullanan takımların bu davranışının Formula 1'e zarar verdiğini ve ne olursa olsun Bridgestone kullanan takımları dezavantajlı duruma düşürmemek için Formula 1 kurallarına bağlı kalınması gerektiğini kaydetti.

MICHELİN'DEN FIA'YA SUÇLAMA

6 aracın yarıştığı ABD Grand Prix'sinin ardından Fransız lastik üreticisi Michelin, yaşanan 'fiyasko'nun sorumlusu olarak Uluslararası Otomobil Federasyonu'nu (FIA) gösterdi.

Michelin Yarışma Başkan Yardımcısı Frederic Henry-Biabaud, firma adına Europe 1 Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Eğer tüm takımlar yarışsaydı ve Cuma günküne benzer bir felaket yaşansaydı da Michelin suçlanacaktı. Neler olabileceğini bir düşünün. Biz, kazanın olmasındansa şu anki durumu tercih ediyoruz. FIA'ya gerçekçi ve uygulanabilir öneriler sunduk, fakat kabul edilmedi" dedi.

Ralf Schumacher'in Cuma günkü antrenman turunda yaptığı kaza sonrası lastikler için garanti veremeyen ve FIA'ya lastikler konusunda kural değişikliği ve turun kısaltılması tekliflerini sunan Michelin, FIA'nın teklifleri reddetmesinin ardından lastik temin ettiği takımlara, ABD Grand Prix'sinde yarışmamalarını tavsiye etmişti.

Reklam
Reklam

FIA Başkanı Max Mosley ise, Avrupa Grand Prix'sinde Kimi Raikkonen'in sağ ön tekerleğinin süspansiyonunun kırılmasının ve bu nedenle son tura girerken yarış dışı kalmasının ardından Michelin'e lastik üretiminde kullanılan maddelerde ve üretim ayrıntılarında risk almamasını söyleyen bir yazı göndermişti.