Fiat Group, global çapta stratejik işbirliği yolunda

Fiat S.p.A., Chrysler LLC (Chrysler) ve bu şirketin LLC özel yatırımının çoğunluğuna sahip olan Cerberus Capital Management L.P. şirketi küresel stratejik bir ittifak kurmak amacıyla bağlayıcı olmayan bir ön anlaşmaya imza attıklarını açıkladılar.

İtalyan Fiat Group, Chrysler'in finansal uygulama planı açısından önemli olan ve kendi üretim tesislerinde üretilecek rekabet açısından etkili ve ekonomik araç platformlarına, aktarma organlarına ve aksamlara erişim hakkına sahip olmasını sağlayacak bir ön anlaşmaya imza attı. Anlaşma kapsamında dünyanın en büyük otomotiv üreticileri arasında yer alan İtalyan Fiat, büyüyen pazarlarda dağıtım becerilerinin yanı sıra ciddi maliyet tasarrufu imkanları da temin edecek. Bununla birlikte kurulan yeni ittifak kapsamında Fiat, Chrysler'in ABD Hazinesi'ne vermesi gereken finansal uygulama planını destekleyen yönetim hizmetlerini de sunacak.

Reklam
Reklam

Bu ittifak aynı zamanda Fiat Grubu'nun ve ABD'li otomotiv üreticisinin birbirlerinin dağıtım ağlarından faydalanmalarına ve kendi imalat alanlarını ve küresel tedarikçi üslerini tam anlamıyla kullanabilmelerine de olanak verecek.

Fiat Grubu, Chrysler'in mevcut ürün portföyünün geliştirilmesi adına şehir ve kompakt segment araçları dahil ürün ve platform paylaşımı; yakıt açısından verimli ve çevreyle dost aktarma organı teknolojileri dahil teknoloji paylaşımı ve araçlarının Kuzey Amerika dışındaki pazarlarda dağıtımı da dahil olmak üzere ilave pazarlara erişim gibi stratejik varlık ittifakına katkısı karşılığında, başlangıçta Chrysler'den yüzde 35 sermaye ortaklığı alacak. Yapılan anlaşma, Fiat'ın Chrysler'e nakdi yatırım yapmasını veya ileride finanse etmesini öngörüyor.

Fiat Grubu CEO'su Sergio Marchionne konuyla ilgili olarak, "Bu girişim, otomotiv sektörünün hızla değişen ortamında önemli bir kilometre taşını temsil etmekte ve Fiat ile Chrysler'in bu küresel süreçte önemli bir rol oynamaya devam etmeye kararlı olduklarını ve kendilerini buna adadıklarını teyit etmektedir. Anlaşma her iki şirkete de, bir yandan ilave maliyet sinerjilerinden faydalanırken diğer yandan da Fiat'ın dünya lideri olarak kabul edildiği bir alan olan yenilikçi ve çevre dostu ürün sunma gibi özellikler sayesinde en uygun otomotiv pazarlarına erişme imkânını sunacaktır. Anlaşma, Fiat Grubu'nun geçtiğimiz beş yıl içinde önde gelen otomobil üreticileri ve otomotiv tedarikçileri ile imzalamış olduğu ve ilgili tarafların büyüme ve adet artırımı gayelerini desteklemeyi amaçlayan bazı hedeflenmiş ittifakları ve ortaklıkları takip etmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Chrysler LLC CEO'su Bob Nardelli ise, "Fiat ile ortaklığımız, güçlü, yeni bir küresel rekabet için bir potansiyel yarattığından ve mevcut portföyümüzü tamamlayan ürünlere erişim hakkı, Kuzey Amerika dışında bir dağıtım ağı olanağı ve tasarım, mühendislik, satın alma, satış ve pazarlama alanlarında maliyet tasarrufları da olmak üzere bir dizi stratejik avantaj getirdiğinden son derece yerindedir" açıklamasını yaptı. Nardelli ayrıca yaptığı açıklamada "Bu işlem yetkili satıcılarımıza ve müşterilerimize emisyon ve yakıt verimliliği standartlarını karşılayan daha geniş bir rekabetçi araç yelpazesi sunmasını ve bunu yaparken de hükümete borçlanma koşullarına bağlı kalmasını sağlayacaktır. Ortaklık ayrıca, Chrysler markalarının piyasalarda uzun vadede varlık göstermesini temin etmek, ülkemiz için yeni ürün ve teknoloji geliştirmeyi sürdürmek ve bir yandan Amerikan kaynaklı işleri muhafaza ederken tüketicinin güvenini de yenilemek suretiyle Amerikan vergi mükellefleri açısından, yapılan yatırımın geri dönüşünü de sağlamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam