FIBA Avrupa Şampiyonası’nın ‘En’leri

Bu sene Litvanya’da otuz yedincisi düzenlenecek olan 2011 FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası iki yılda bir...

Bu sene Litvanya’da otuz yedincisi düzenlenecek olan 2011 FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası iki yılda bir gerçekleştirilen, Avrupa’nın en önemli basketbol organizasyonu olarak gösteriliyor.
İlk olarak 1935 yılında yapılan FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası, İkinci Dünya Savaşı sırasında verilen aranın dışında bugüne kadar hiç kesintiye uğramadan düzenlendi.
Şampiyonanın şu ana kadarki en ilgi çekici detayları, rakamları ve istatistiklerine ise şöyle:
Şampiyonanın En Skorer İsimleri:
FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın tarihindeki en skorer ismi, Yunanlı oyuncu Nikos Galis, 1983, 1987, 1989 ve 1991 yıllarındaki turnuvaları sayı kralı olarak tamamlarken, yıllara göre sırasıyla 33, 37, 35.6 ve 32.4 ortalamaları tutturmuştu.
1987’de kendi ülkelerinde düzenlenen şampiyonada hem altın madalya kazanan Galis, hem de turnuvanın en değerli oyuncusu seçilmişti. Şampiyona tarihinde 30 sayı ortalamasının üzerine çıkabilen başka bir oyuncu bulunmazken, en çok yaklaşan isim ise Almanya’nın başarılı oyuncusu Dirk Nowitzki oldu. 2005’de Sırbistan Karadağ’da düzenlenen şampiyonada gümüş madalya kazanan Nowitzki de en değerli oyuncu ödülünü 28.7 sayı ortalamasıyla kazandı.
1949 yılında ise şampiyonanın sayı kralı 19.3 ortalama ile Türkiye’den Hüseyin Öztürk oldu. A Milli Takım, Mısır’da düzenlenen FIBA Avrupa Şampiyonası’nı dördüncü olarak tamamlarken, Hüseyin Öztürk aynı zamanda turnuvanın en değerli oyuncusu olarak seçilmişti.
Şu ana kadar 4 defa sayı kralı olan Nikos Gallis ile birlikte Yugoslavyalı oyuncu Radivoj Korac, bu kategoride liderliği paylaşırken, onları 3 sayı krallığı ile Dirk Nowitzki takip ediyor. En değerli oyuncu ödüllerinde ise iki kere mutlu sona ulaşan Yugoslavyalı Kresimir Cosic dışında bu ödülü iki kere kazanabilmiş bir oyuncu bulunmuyor.
En Fazla Madalya Kazanan İsimler:
FIBA Avrupa Şampiyonası tarihinde en fazla madalya kazanan ülke ise 14 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya ile 1991 yılında dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği oldu.
Toplamda 21 madalya kazanan SSCB’yi dağılmadan önce 5 altın, 5 gümüş ve 3 bronz madalya elde etmiş Yugoslavya izliyor. Altın madalya sıralamasına göre üçüncü basamakta 3 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile Litvanya yer alırken, Yugoslavya’nın dağılması sonucu yine FR Yugoslavya adı altında turnuvalara katılan Sırbistan-Karadağ takımının yasal mirasçısı olan Sırbistan da 3 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile aynı sırada yer alıyor.
2001 yılında Türkiye’de düzenlenen FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası ise nefesleri keserken, final maçında Yugoslavya’ya 69-78 mağlup olan 12 Dev Adam, tarihinin en büyük başarısına uzanarak gümüş madalya kazanmıştı.
En Çok Evsahipliği Yapan Ülkeler:
İki yılda bir düzenlenen FIBA Avrupa Şampiyonası’na 3 kez evsahipliği yapan ülkeler Fransa, Yugoslavya, İspanya, Almanya ve İtalya olurken, Türkiye İsviçre, Çekoslovakya, Yunanistan, SSCB ve bu yıl düzenlenecek şampiyonaya ev sahipliği yapacak olan Litvanya 2’şer kez FIBA Avrupa Basketbol Şampiyonası’nı düzenleme şansını elde ettiler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz