Fibromiyalji sendromu nedir? Fibromiyalji sendromu belirtileri nelerdir? Fibromiyalji sendromu neden olur? Fibromiyalji sendromuna dikkat!

Uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ile kendini belli eden hastalığın fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) olduğunu belirten Dr. Taylan Temel hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

Çoğunlukla vücudun belli bölgelerinde aşırı hassasiyet ile ortaya çıkan bu hastalık, yaşam tarzının değiştirilmesi ile tedavi edilmektedir.

Fibromiyalji, kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak da bilinir. Toplumun yüzde 3’ünü etkisi altına alan bu sendrom, kişilerin yaşam kalitesini de olumsu yönde etkilemektedir. Fibromiyalji, romatizmal rahatsızlıklar içinde sık görülen ikinci hastalıktır. Bu sendroma, kadınlarda erkeklere oranla üç kat fazla rastlanır.Diğer hastalıklarda olduğu gibi Fibromiyalji’de de erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer bu hastalık zamanında teşhis edilip, tedavi edilmezse işgücü kaybına yol açar.

Reklam
Reklam

FİBROMİYALJİ SENDROMU BELİRTİLERİ

Vücudun belli noktalarında görülen aşırı hassasiyet Fibromiyalji sendromunun en önemli belirtileri arasındadır. Fibromiyalj, aynı zamanda ağrı ve sabahları güç uyanma ile kendini gösterir. Nefes almada güçlük çekme ve kulak çınlaması bu hastalığın diğer belirtilerindendir.

Diğer Belirtiler;

Ağrı yapmayan uyarıcıları ağrı gibi algılamak,
Çarpıntı
Kabızlık, ishal ve gaz sorunları,
Depresyon
Kendini sürekli olarak yorgun hissetme,
Uyku düzensizlikleri,
Yeni şeyler öğrenmede zorluk çekme,
Hafıza problemleri
El ve ayaklarda karıncalanma

Genetik özellikler bu hastalığın en önemli nedenlerinden biridir. Diğer yandan çevresel faktörler de fibromiyalji sendromuna yol açan önemli etkenler arasındadır. Küçük yaşlarda geçirilen fiziksel ve duygusal travmalar fibromiyalji için büyük bir risk faktörüdür.

Bu hastalık, genellikle 25 ile 55 yaş arası kadınlarda sık görülür.

FİBROMİYALJİ SENDROMU NEDEN OLUR?

Uyku bozukluğu, ağrı algılama bozukluğu, santral sinir sisteminde nörotransmitter denilen maddelerin dengesizliği, sinir sistemi ve hormonal sistem bozukluğu, kas ve kas işlevlerinde bozukluk, sempatik sistemin aşırı çalışması fibromiyaljinin nedenleri arasındadır.

Reklam
Reklam

Dr. Taylan Temel

drtaylantemel.com
Instagram: @dr.taylan.temel
Facebook: @dr.taylan.temel
Youtube:dr.taylantemel