Fibromiyalji, Yaşam Kalitesini Bozuyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilmi Gözlükaya, “Hassas mükemmeliyetçi kişilerin hastalığı olarak tanımlanan fibromiyalji,...

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilmi Gözlükaya, “Hassas mükemmeliyetçi kişilerin hastalığı olarak tanımlanan fibromiyalji, kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede bozar” dedi.

Fibromiyaljinin nedeninin tam olarak bilinmediğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilmi Gözlükaya, “ ‘Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte, daha çok hassas yapılı ve her şeyden çabuk etkilenen kişilerde daha sık görülen bir hastalıktır. Mükemmeliyetçiler, işkolikler ve uygun olmayan çevresel faktörlerin olduğu ortamlarda çalışanlar bu grubun içinde değerlendirilebilir. Tüm vücutta yaygın ağrılar (daha çok enseden başlayıp başa yayılan ağrı, boyun ağrısı ve bel, kalça ağrısı gibi), ağrıya eşlik eden yanma ve sızlama hissi, üzüntülü ruh hali, bitkinlik ve uyku bozukluğu, özellikle uyandıktan sonra vücutta tutukluk ve genel yorgunlukla kendini gösteren bu hastalık daha çok orta yaşlı bayanlarda görülür. Şikayetler gün içerisinde sinir ve strese bağlı olarak artış gösterebilir” dedi.

Reklam
Reklam

FİBROMİYALJİ TEDAVİSİNDE EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ

Fibromiyaljinin tanısının, hastada yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ile klinik olarak konulduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gözlükaya, “Bu hastalığın özel laboratuvar testlerinde ya da röntgende çıkacak bulgusu yoktur. Genellikle muayene ve laboratuvar tetkikleri normaldir. Yapılan testler ancak fibromiyaljiye benzer bulgular yapabilen diğer hastalıkların ayırt edilmesinde yardımcı olur. Burada hekime düşen görev hastayı çok iyi dinlemek ve diğer hastalıklardan ayırmasıdır. Hastalığın çok farklı bulgularının olması ve her hastada farklı bir şekilde seyretmesi nedeniyle yapılacak tedavi hastaya özel olarak belirlenmelidir. Tedavinin amacı ağrı kontrolü, uykunun düzenlenmesi, yorgunluk ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarının düzeltilmesidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, istirahat, gevşeme teknikleri etkisi olsa da en başarılı yaklaşım otonom sinir sisteminin düzenlenmesi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile sağlanabilmektedir. Fibromiyalji tedavisinde egzersiz de çok önemli bir tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle öğleden sonra ya da akşam saatlerinde yapılan egzersizlerle de hastalar kendilerini daha iyi hissedebiliyor. Kuvvet ve dayanıklılık arttırıcı, gevşeme ve germe egzersizlerinin tipi ve şiddeti hekimler tarafından kişiye göre düzenleniyor. Düşük yoğunlukla yürümek, yüzmek, bisiklete binmek gibi aktiviteler de fayda sağlıyor. Fibromiyalji hastalarının ilaçlarını düzgün kullanarak, verilen egzersizleri disiplinli bir şekilde yapmaları tedavinin başarıya ulaşmasında çok önemli bir unsurdur” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: