Fidel Castro parlamentoda konuşacak

Küba'nın eski lideri Castro'nun dört yıl önceki hastalığından bu yana ilk kez hafta sonunda parlamentoya hitap etmesi bekleniyor.

Küba'nın eski devlet başkanı Fidel Castro, bu hafta sonu dört yıldır ilk kez ulusal meclise hitap etmeye hazırlanıyor.

Küba devlet medyası Castro'nun önerisi üzerine, parlamentonun uluslararası meseleleri değerlendirmek üzere Cumartesi günü özel bir oturum düzenleyeceğini açıkladı.

Parlamentodan yapılan resmi açıklamada, Castro'dan ismen söz edilmiyor, ya da kimlerin konuşacağına değinilmiyor.

Ancak muhabirler Castro'nun bir konuşma yapmasını bekliyor.

83 yaşındaki Fidel Castro, sağlık durumunun bozulması üzerine 2006 yılında iktidarı kardeşi Raul'a bırakmış ama Komünist Parti'nin lideri olarak kalmıştı.

Reklam
Reklam

Castro bu tarihe dek yaklaşık 49 yıl boyunca Küba'yı yönetti.

Dönüş mü? O zamandan bu yana parlamento oturumlarına da katılmayan Fidel Castro, son bir ay içinde ise sık sık kamuoyu önünde görünmeye başladı.

Son konuşmalarında da ABD, İsrail, İran ve Kuzey Kore'nin tarafları olacağı bir savaş olasılığına karşı uyarılarda bulunuyordu.

Castro'nun çıkışları Küba'daki yönetim üzerinde yeniden güçlü bir etki gösterebileceği yorumlarının yapılmasına yol açıyor.

Ancak Fidel Castro şimdiye dek konuşmalarında iç politikaya değinmediği gibi, kardeşi Raul ile yan yana kameralar önünde görünmedi.

79 yaşındaki Raul Castro ise siyasi yönetim açısından parti içinde herhangi bir ayrılık ya da çatlak bulunmadığını belirtiyor.

Fidel Castro bir yandan da anılarını kaleme alıyor. Yaşam öyküsünün ilk cildinin bu ay içinde yayımlanması bekleniyor.

"Stratejik Zafer" adı verilen kitap, Castro'nun komutası altındaki bir kaç yüz devrimcinin 1958 yılında Küba ordusunu nasıl yenilgiye uğrattığını işliyor.