FIFA Başkan adayı Salman: İşkence iddiaları sadece kirli yalanlardan ibaret

FIFA başkan adayı Bahreynli Şeyh Salman kendisine yöneltilen 'futbolculara işkence yaptırdı' iddialarına yanıt verdi ve 'bunlar çirkin yalanlar' dedi. Salman başkan seçilmesi halinde FIFA'nın yıpranan imajını değiştireceğini söyledi.

Şeyh Salman, Bahreyn Futbol Federasyonu Başkanı'yken reform protestolarına katılan futbolcuları güvenlik güçleri için teşhis ettiği iddialarına "Yapmadığım bir şeyi yalanlayamam" yanıtını verdi.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) başkan adayı Bahreynli Şeyh Salman kendisine yöneltilen 'futbolculara işkence yaptırdı' iddialarına yanıt verdi ve 'bunlar çirkin yalanlar' dedi.

Bahreyn insan hakları dernekleri, Şeyh Salman bin İbrahim el Halife'nin ülkenin Futbol Federasyonu'nun Başkanı olduğu dönemde futbolculara ve atletlere karşı gerçekleşen saldırı ve tutuklamalarda suç ortağı olduğu iddia etmişti.

Reklam
Reklam

49 yaşındaki Salman iddialara BBC'ye konuşurken yanıt verdi ve "Yapmadığım bir şeyi yalanlayamam'' dedi.

Salman, "Bu iddialar sadece yıpratıcı değil, aynı zamanda oldukça üzücü. Bazı insanların gündem yaratmaya çalıştığını düşünüyorum" diye ekledi.

'Sadece beni değil ülkemi de yıpratıyor'2011'de Bahreyn güvenlik güçleri reform çağrısı yapan ve çoğunluğu Şii'lerden oluşan grup içinden birçok kişiyi öldürmüştü.

İnsan hakları grupları Şeyh Salman'ın protestolara katılan futbolcuları tespit ettiğini ve güvenlik güçlerine bildirdiğini iddia ediyor.

Salman ise bu iddialar için "Sadece beni değil aynı zamanda insanlarımı ve ülkemi de yıpratıyor. Bunlar geçmişte de şimdi de tekrar edilen tamamen yanlış, çirkin yalanlar." ifadelerini kullandı.

'FIFA'nın imajını düzelteceğim'Mayıs ayında İsviçreli ve ABD'li savcılar FIFA yetkilileri hakkında iki ayrı soruşturma başlatmıştı.

Dünya futbolunu yöneten kurumda başkan Sepp Blatter'in koltuğunu devralmak için yapılacak seçimlerde aday olmak isteyenlerin başvuralarını Türkiye saati ile Salı sabaha karşı 02.00'a kadar FIFA'ya iletmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

2013 yılından bu yana Asya Futbol Konfederasyonu Başkanlığı'nı yapan Şeyh Salman, FIFA'nın yolsuzluk suçlamalarıyla zedelenen imajını düzelteceğine söz verdi.

Salman, "Alacağım destekle bu durumu en kısa zamanda değiştireceğiz" vurgusunu yaptı.

Mayıs ayında ABD'li ve İsviçreli savcıların başlattığı iki ayrı rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında çok sayıda üst düzey FIFA yetkilisi gözaltına alınmıştı.

TIKLAYIN - FIFA BAŞKANI BLATTER GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRILDI

Salman, FIFA'da yapmak istediği iş modeli değişikliklerini ise şöyle anlattı:

"Önümüzde Premier League, Bundesliga ve hatta UEFA gibi hem futbol hem de ticari kar amacı güden büyük futbol organizasyonları örnekleri var. Bu organizasyonlarda ciro ve futbol arasındaki ilişki profesyonel şekilde yapılıyor. FIFA'ya da bunu getirmek istiyoruz"

Salman'ın FIFA başkanlığına aday olması beklenen diğer isimlere de bir önerisi var: "Onlar da gerçekçi olmalılar. Eğer konfedarasyonunuz tarafından desteklenmiyorsanız, sizi çok zor bir görev bekliyor."

Reklam
Reklam

BBC'den Richard Conway'e konuşan Salman'ın röportajından bazı önemli noktalar:

Eğer FIFA başkanı seçilirse maaş almayacak2018 ve 2022 Dünya kupalarının sırasıyla Rusya ve Katar'da yapılmasını destekliyorÜlkesinde yaşanan insan hakları suçlarıyla ilgili iddiaların tamamen yanlış ve Bahreyn'i yıpratıcı olduğunu savunuyorFifa başkanlığının 3 dönem ve 12 yıl ile sınırlandırılmasını destekliyor