FIFA, WADA kurallarını uygulayacak

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) kurallarını (WADA Code) uygulama kararı aldı.

Avrupa Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS), iki kurum arasında dopingle mücadele kuralları konusunda yaşadığı uyuşmazlıkla ilgili verdiği tavsiye kararının ardından, İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen FIFA ve WADA yetkilileri, uzlaşma sağladı.

Uluslararası federasyon, Almanya'da 9 Haziranda başlayacak Dünya Kupası öncesinde, üyelerini WADA kurallarına uymaya zorlayacağını, WADA Başkanı Dick Pound'a iletti. 8 Haziranda Almanya'da yapılacak FIFA toplantısında konu gündeme getirilerek, tüm üye ülkeler bilgilendirilecek.

Reklam
Reklam

WADA Code'un kabul edilmesiyle artık dünya futbolunun yıldız isimleri de FIFA kurallarındaki hafif cezalar yerine, 2 yıl spordan men gibi ağır cezalarla yüz yüze gelebilecek.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Doping Uzmanı Dr. Kaya Livanelioğlu, 2 yıldır, özellikle sporculara verilen cezalar konusunda WADA ve FIFA arasında ciddi uyuşmazlık olduğuna dikkati çekerek, "FIFA, ceza sınırını 6 ay olarak uyguluyor ve her vakayı bireysel duruma göre yargılıyordu. Bu yüzden birçok ünlü futbolcu, örnek olarak Frank de Boer ve Fernando Couto gibi, doping suçundan birkaç aylık cezalarla kurtuldular. Bu kararın ardından, yasaklı madde kullanan futbolcular ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar" dedi.