FIFA'da rüşvet skandalı büyüyor

İlk olarak İngiliz TV kanalı BBC'de yayınlanan Panorama programında açıklanan FIFA'daki rüşvet skandalı büyüyor.

Panorama programında FIFA Başkanı Sepp Blatter ve üst düzey yetkilileriyle Adidas'ın yan kuruluşu olan İnternational Sport Leisure (ISL) adlı şirketin karıştığı rüşvet skandalı, yeni gelişmelerin ortaya çıkmasıyla ciddi bir boyut kazandı.

Belçika resmi televizyonu VRT, Panorama programının araştırmacı gazetecisi Andrew Jennings'in iddialarına yer verdi. Jennings, programda, Blatter ve yöneticilerden Joao Havelange'nin, eski ticari ortakları ISL ile ilişki halinde, pozisyonlarını kötüye kullandıklarını iddia etmişti.

Reklam
Reklam

Bir dönem Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (IOC) başkanlık da yapan Havelange ile Blatter'in bir çok üst düzey yetkiliyle birlikte, ISL'den milyonlarca avro rüşvet aldığı kaydedilirken, bu paraların, yöneticilerin Honkong ve Lichtenstein'da bulunan hesap numaralarına yatırıldığı, İsviçre Federal Polis yetkilisi Thamas Hildebrand tarafından da doğrulandı.

ISL'nin son 4 dünya kupasında tüm sponsorluk ve televizyon yayın haklarını üstlendiği ve bunun için yöneticilere bol bol para verdiği ifade edildi. Olaylardan sonra iflas eden ISL şirketinin tüm mal varlığına adli makamların el koyduğu belirtilirken, Lozan'da devam eden davada, ISL'nin rüşvet vermenin yanı sıra sahte belge hazırlama ve yolsuzluk iddialarıyla suçlandığı da bildirildi.

Bu arada, olayların, ISL'nin rüşvet olarak vereceği 160 bin avroyu FIFA'nın eski başkanı Joao Havelange'nin gizli hesabı yerine yanlışlıkla FIFA'nın direkt hesabına yatırmasıyla ortaya çıktığı belirtildi.

Rüşvet ve şike iddiaları ardı ardına ortaya atılırken, Blatter'in FIFA başkanlığına getirildiği ve 1998 yılında Paris'te yapılan seçimler de iddialardan nasibini aldı.

Reklam
Reklam

Programda, o yıl başkanlık seçimine katılan kişilerin otel odalarının kapılarının altından zarf dolu paralar atıldığı belirtildi.