Fiğ Yetiştiriciliğinde 'tarla Günü' Yapıldı

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Basat köyünde, Yüksek Ziraat Mühendisi Arzu Özdemir'in fikriyle tarlasında fiğ yetiştirmeye...

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Basat köyünde, Yüksek Ziraat Mühendisi Arzu Özdemir'in fikriyle tarlasında fiğ yetiştirmeye başlayan Ali Basatlı, yüzde 100 verim alarak köyüne tarımsal alanda örnek oldu.

Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi destekli dağıtılan sertifikalı tohumlardan yüksek verim elde edildi. 57 yaşında Türkiye Taşkömürü (TTK) Kurumu emeklisi olan Ali Basatlı, köyünde fiğ yetiştirmede aldığı verimle örnek çiftçi oldu.

Basat köyünde damızlık hayvancılık, meyve bahçesi ve yem bitkileri tarlalarında macar fiği, yonca, arpa, yulaf ve buğday yetiştiriciliği yapan Ali Basatlı’nın arazisinde Tarla Günü düzenlendi. Programa, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Çarşanbalı, Çaycuma Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, Zonguldak Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Ateş ve köylüler katıldı. Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, tarla sahibi Ali Basatlı ve fiğ yetiştirme fikrinin sahibi Yüksek Ziraat mühendisi Arzu Özdemir’i kutladı. Katılımcılar, Ali Basatlı’nın fiğ tarlasını gezdiler.

Reklam
Reklam

Verimli bir üretim sağladığı için mutlu olduğunu belirten çiftçi Ali Basatlı, “Geçen yıl ekim zamanı öncesi İl Müdürümüz buraya gelmiş ve bize hayvancılığı destekleyeceği sözünü vermişti. Biz de kendisinden tohum için ricada bulunmuştuk. Verdiği sözü tuttuğu için İl Müdürümüze teşekkür ediyoruz." dedi. Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Özdemir yaptığı açıklamada, "Fiğ yetiştiriciliğinde bir Tarla Günü yapıyoruz. Bu bölgede en sorunlu olan fiğde yetiştiricilik problemimiz vardı. Bu nedenle önder çiftçimiz olan Ali Basatlı’nın tarlalarında arpa, buğday, yulaf, karmasıyla birlikte fiğ ekimlerini gerçekleştirdik. Bu üç karmanın içerisinde bize en faydalı olan kısa boylu buğdayımız ile birlikte ekmiş olduğumuz fiğde sorun yaşamadık. Şu aşamada fiğlerimiz çok verimlidir. Bu bölge için de artık bu saatten sonra buğday fiğ karışımı bitki ekimini öneriyoruz” diye konuştu. Gördüğü verimin karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik ise şunları söyledi: “Geçen yıl bu köye geldiğimizde vatandaşlar kaliteli yem bitkisi yetiştiremediklerinden yakınmışlardı. İl Müdürlüğü olarak İl Özel İdare ile irtibata geçerek sertifikalı tohum önerdik. Şimdi ne kadar doğru bir karar verdiğimizi hep birlikte görüyoruz. Sertifikalı tohumlarda yüzde 100 başarı sağlandığına bir kez daha şahit olduk. Daha önce çiftçilerimiz fiğ yere yattığı için ekmiyordu. Bizler fiğin içine arpa ve kısa buğday ekmelerini önerdik. Fiğin içindeki arpa ve buğday yatmasını önlüyor. Bu gün Ali Basatlı çiftçimizin başlattığı kaliteli ve tohum kullanımı artarak devam edecek ve kaliteli yem bitkisini üretiminde başarı elde edilecek.” dedi.

Reklam
Reklam

Ali Basatlı ve diğer çiftçiler Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne teşekkür ederek, yıllardır verim alamadıkları kaliteli yem bitkisini bundan sonra yetiştirmeye başlayacaklarını söylediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz