ORDU (İHA) - Ordu'da yapımına 4 ay önce başlanan üst geçit inşaatı, bittiğinde yüksek gerilim hattı ile temas edeceği ortaya çıkınca durduruldu.
Karadeniz sahil yolunun Ordu şehir içi geçişinde Akyazı Mahallesi hudutlarından geçen güzergahta sık sık ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları meydana gelince mahalle halkı 20 bini aşkın imza toplayarak üst veya alt geçit yapılmasını istedi. Bu konuda sık sık eylem yapan hatta trafiği kesen mahalle halkı, trafik kazalarına ve kavşaklardaki trafik hatalarına son verilmesini istedi. Yapılan çalışmalar neticesinde mahalleye üst geçit yapılması öngörüldü. Karadeniz sahil yolunun Ordu şehir içi geçişinin ihalesini alan Bal-İş firması, geçen yılın Kasım ayında üst geçit inşaatına başladı. Çok kısa sürede üst geçidin beton direkleri yapıldı. Ancak üst yapının inşaatına sıra gelindiğinde yüksek gerilim hattıyla temas edeceği ortaya çıktı. Bal-İş firması bunun üzerine inşaatı durdurdu. Yaklaşık 3 aydır hiç bir çalışma yapılmayan üst geçidin biran önce tamamlanmasını isteyen mahalle halkı, TEDAŞ Müdürü Halil Mermer'den yardım istedi.
BOYU 2 METRE OLAN YANDI
Mahalle sakinlerinden Eyüp Kahveci, üst geçidin yerinin de uygun olmadığını, kaldırımın ortasına yapıldığını, ancak yıllardır meydana gelen ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarından dolayı artık 'nasıl ve nereye yapılırsa yapılsın' dediklerini belirtti. Eyüp Kahveci, "İnşaatı yapan firma üstgeçidin tamamlanması durumunda yüksek gerilim hatlarıyla temas edeceğini, bunun için inşaatı durdurduklarını, TEDAŞ Müdürlüğü'nden mahalle halkı olarak tellerin kesilmesini sağlamamızı istedi. TEDAŞ Müdürü'nden ise randevu alamadık. Yüksek gerilim hattının yerden yüksekliği 9 metre. Beton direkler ise şu anda 5 metre. Üstgeçit bittiğinde 7 metre olacak. Normal bir insan boyu 1.5 metre olduğunu kabul edersek tel ile insan başının arasındaki mesafe 50 santimetre olacak. Oysa yüksek gerilim hattının insandan uzaklığı standart olarak 1.5 metredir. Dolayısıyla bu durumda üst geçitten geçen insan zarar göreceği gibi, boyu 2 metreye yaklaşanlar geçemeyecek. Üst geçidin yeri yanlış ve uygunsuz olabilir ama bizim TEDAŞ Müdürümüzden isteğimiz, üst geçidin olduğu bölümdeki telleri yerin altına geçirmesi veya direklerin boyunu yükseltmesidir" dedi.