Filistin, İsrail, Türkiye işbirliği

ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ortadoğu'daki barış sürecine katkı yapmak için ortada bir fırsatın olduğunu belirterek, iş alemi olarak, zor kararlar alacak politikacılara örnek ve destek olmak zorunda olduklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un girişimiyle gerçekleşen ve Filistin, İsrail ve Türkiye arasında ekonomik işbirliğini öngören Ankara Forumu'nun ilk toplantısına ilişkin basın toplantıya Filistin heyetinden Ahmet Haşım Zügahir ve İsrail heyetinden Shraga Brosh ile birlikte düzenledi. Programda ilk olarak konuşan Hisarcıklıoğlu, dün gerçekleşen toplantıyla Türk, Filistin ve İsrail iş dünyası kuruluşlarının ilk kez bir araya geldiklerini kaydetti. Tarihi buluşmaya, Ankara Forumu adı verildiğini ve başkanlığına kendisinin seçildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu buluşmada hızlı hareket etmek yerine somut ve aşama aşama sonuç almayı tercih ettik" dedi. Hisarcıklıoğlu sözlerini, "Bir Arap sözü vardır, 'Üzüm teker teker yenir'. Biz de yöntem olarak aşama aşama ilerleyebileceğimiz bir yol haritası oluşturmaya çalıştık" şeklinde sürdürdü. Dünkü toplantıda İsrail heyetine başkanlık eden İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Brosh'un, İsrail-Filistin barış sürecine atıfta bulunarak, "Barış sürecini özelleştirmeliyiz" dediğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Barış sürecine kendi işimizi yaparak katkı sağlamak istiyoruz. Zira ortada bir fırsat vardır. Her iki tarafta da zor kararları alma iradesine sahip politikacılar vardır. Zor kararları alacak politikacılara, hem örnek hem de destek olmak zorundayız" şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, yürütmekte oldukları çalışmalara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Toplantıda konuşan İsrail Heyeti Başkanı Brosh da Filistin heyetine, barış sürecini bir realiteye dönüştürdükleri için teşekkür etti. Başbakan Erdoğan'ın İsrail ve Filistin'e yapacağı ziyaretin 1-2 Mayıs tarihlerinde gerçekleşeceğini ifade eden Brosh, Başbakanın heyetinde 100 kadar da işadamının bulunacak olmasının barış sürecine farklı bir kulvarda önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Ankara Forumu'na ilişkin toplantıların devam edeceğini belirten Brosh, "Amacımız bölgemizde daha iyi bir gelecek sağlamaktır" dedi.

Filistin Heyetine Başkanlık eden Filistin Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Zügahir ise, Ankara Forumu'nu, bölge barışı açısından önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Zügahir, forumun ikinci toplantısının Haziran'ın ilk yarısında Kudüs'te toplanacağını açıkladı. Zügahir, bölgede güven, istikrar ve haklarının korunmasına yönelik çabaların devam etmesi temennisinde bulundu.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine, Ankara Forumu'nun amacının Filistin, İsrail ve Türkiye arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldırmak olduğunun altını çizdi. Bu ülkeler arasındaki öncelikli ele alınacak işbirliği alanlarını, "turizm, endüstri, altyapı ve tarım" olarak belirlediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu 3 ülkenin bayrağını aynı platformda bir araya getirdik. Bu da barışa katkı demektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, bir başka soru üzerine de, İsrail ve Filistin ilişkilerinde çok kalın bir buz tabakasını bulunduğunu ama bunun kırılmaya başlandığını bildirdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Devlet Başbakanı Ariel Şaron'un da Ankara Forumu'na destek verdiklerini sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, barış sürecini engellemek isteyenlerin olabileceğini, yöneticilerin toplumun önüne geçerek bu tür girişimlere engel olmaları gerektiğini bildirdi.

Filistin'in yaptığı ithalat ürünlerinin tamamının İsrail gümrüklerinden ülkeye girdiğinin anımsatılması üzerine İsrail heyeti başkanı Brosh, güvenlik otoritelerinin talebi üzerine böyle bir uygulamanın olduğunu dile getirdi. Barış süreci çerçevesinde güvenlik önlemlerinin de giderek azalacağının altını çizen Brosh, güvenlik önlemlerini elden bırakmadan, Filistinlilerin şartlarını kolaylaştıracak önlemlerin alınabileceği mesajını verdi.

Gazze Havalimanı hakkındaki bir soru üzerine Filistin Heyeti Başkanı Zügahir, Türkiye'nin Gazze Havalimanı konusunda pratikte katkısının bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, aynı soruyu, "Bu Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sırasında gündeme getirilecektir. Bu konuda somut bir adım atılırsa Türk işadamları olarak bu projede rol almak isteriz" şeklinde yanıtladı.

Reklam
Reklam

Toplantının son bölümünde Brosh, Zügahir ve Hisarcıklıoğlu gazetecilere birlikte görüntü verdi.