Filistin yönetimi çare arayışında

RAMALLAH (İHA) - Gazze Şeridi'nde kaçırılma olaylarıyla başlayan ve Filistin lideri Yaser Arafat'ın kentin güvenlik birimlerinin başına Musa Arafat'ı ataması olayıyla pekişen protesto gösterilerine çözüm arayışı sürüyor.

Filistin'de kaçırılma olaylarının ardından yaşanan kriz giderek büyüyor. Yaser Arafat'a karşı yönelen protesto gösterileri, yönetimdeki krizi daha da derinleştirdi.

Filistin Başbakanı Ahmed Kurey'in istifasına dek varan yönetimindeki anlaşmazlığa çözüm arayışları ve İsrail'in Filistin bölgelerindeki operasyonları sürüyor.

Reklam
Reklam

Filistin lideri Yaser Arafat'ın Gazze Şeridi'nde güvenlik biriminin başına kuzeni Musa Arafat'ı getirmesi, kentte hafta sonu protesto gösterilerine neden oldu. El Aksa Şehitleri Tugayı militanları ile güvenlik güçleri arasında şiddete varan olaylarda, 18 kişi yaralandı. Sabahın erken saatlerine dek devam eden olaylar sırasında, grubun Refah'taki bürosuna saldırı düzenlendi. El Aksa Şehitleri Tugayı da askeri istihbarat karargahına ateş açtı.

Arafat'ın, kaçırılma olaylarından sonra istifa eden Gazze Şeridi'nin güvenlik şefinin yerine atadığı yakın akrabası Musa Arafat ise, protestolara rağmen görevine başladı. Gaddar ve acımasız bir kişi olarak tanınan Musa Arafat, Filistinli muhaliflere işkence yapmakla suçlanıyor ve ayrıca yolsuzluklara karıştığı iddia ediliyor.

KUREY'İN İSTİFASI Gazze Şeridi'nde kaçırılma olaylarının ardından istifa edeceği gündeme gelen Filistin Başbakanı Ahmed Kurey'in de, Arafat'ın istifasını kabul etmemesine rağmen, bu fikrinden henüz vazgeçmediği belirtiliyor.
Gazze'de tırmanan olaylara engel olamayan Filistin yönetimi ise, yaşanan şiddet ve kaosa çare arıyor. Bu amaçla, kabinenin bugün Filistin lideri Arafat başkanlığında toplanacağı ve atılacak adımları kararlaştıracağı belirtildi.

Reklam
Reklam

Diğer yandan, İsrail birliklerinin de Filistin bölgesindeki operasyonları sürüyor. Batı Şeria'da Tulkarim'e giren İsrail askerlerinin Filistinli militanlara yönelik operasyon düzenlendiği ve bu operasyonlarda 1 Filistinli'nin öldüğü bildirildi. İsrail kaynakları, öldürülen Filistinli'nin üzerinde patlayıcı madde taşıdığını ileri sürdü.

Gazze Şeridi'nde bulunan İsrail güçlerinin ise, Beyt Hanun'da Filistinliler'e ait evleri yıktıkları bildirildi. İsrail kaynakları, buradaki operasyonların da Hamas komandolarına yönelik olduğunu ifade etti.

Gazze Şeridi'nde yaşanan seri kaçırma olaylarının ardından başgösteren hükümet krizi, Filistin Başkanı Ahmed Kurey'in istifasına kadar varmıştı. Kurey'in cumartesi günü sunduğu istifayı, Filistin lideri Yaser Arafat kabul etmedi. Kurey'in istifa gerekçesi tam olarak açıklanmadı ancak Arafat, daha sonra güvenlik güçlerinin yeniden yapılanmasını onayladı.

Arafat'ın Filistin liderinin sayıları 10'u aşan ve aralarında çekişmelerin yaşandığı güvenlik birimlerini 3 kurumun çatısı altında birleştirmeyi kabul ettiği bildirildi. Polis birlikleri ve gizli servislerde reform yapılması, Kurey ve uluslararası toplum tarafından uzun zamandır isteniyordu. Ancak Arafat, kuzeni Musa Arafat El Kidve'nin sorumluluğunda olan güvenlik birimlerinde yeniden yapılanmaya yanaşmıyordu.

Reklam
Reklam