Filistinliler "Büyük Felaket"i (nakba) anıyor

GAZZE (İHA) - Filistinlilerce İsrail'in kuruluşu için kullanılan "Büyük Felaket"in (Nakba) 61. yıldönümü dolayısıyla Gazze'de bir sergi düzenlendi. 1948'deki Arap-İsrail savaşı sırasında evlerinden kaçmak zorunda kalan ve topraklarını terk eden Filistinlilerin hatırasına düzenlenen sergi, 15 Mayıs 1948'de, İsrail devletinin kuruluşunun 61. yıldönümüne kadar açık kalacak.

1948 savaşı sonucunda topraklarından edilen Filistinlilerin anıldığı sergide kullanılan fotoğraflar geçmişin acı izlerini taşıyor. Sergiye katılan Filistinli genç Ahmet Kudeh, "1948'de yapılanları ne kadar ansak azdır. Bu sergiyi yapmamızdaki amaç gençlerin dedelerinin yaşadıkları sıkıntıları öğrenmeleri ve Filistinlilere yapılanları unutmamalarıdır. Filistin kültürüne ait eşya ve giysiler ile o döneme ait fotoğraflar, yaşanan acı hatıraları yeni kuşaklara anlatıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ailesinin 1948'de Beer Sabea kasabasından sürülmesinin ardından Gazze'nin kuzeyindeki Cebeliye mülteci kampında doğan Nahid El Acrami ise, "Bu sergiyi düzenleyenler, yaşanan kötü günleri hatırlatmayı amaçlıyor. Ayrıca Filistin kültürüne ait eşyaların, giysilerin ve çadırların sergilenmesi Filistin kültürünün yaşatılmasında etkili olacaktır. Üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen Filistin kentlerinde yaşananlar unutulmayacak. Çünkü vatan unutulmaz. Seneler geçse de, baskı yapılsa da yaşananlar unutulmayacak"dedi.