Film değil, GERÇEK!

"2012" filmiyle 'Kıyamet yakın mı?' tartışmaları koptu. Tarihin en büyük iklim zirvesi 192 ülkenin katılımıyla Kopenhag'da toplanmışken, gezegenin karşı karşıya olduğu tehlikeler film değil, GERÇEK!
Almanya'nın en önemli iklim uzmanı Hans Joachim Schellnhuber, gezegenin yakın gelecekte karşı karşıya olduğu en üyük tehditleri 7 madde halinde açıkladı. Postdam İklim Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Schellnhuber'e göre, insanlığın ve gezgenin karşı karşıya bulunduğu yakın gelecekteki en büyük tehlikeler şunlar:

Uydu ölçümleri son 15 yılda deniz seviyelerinde yıllık 3.4 milimetrelik bir artış olduğunu kaydetti. Bu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC) tahmin ettiğinden çok daha hızlı bir oran. Deniz seviyesindeki yükselmenin nedeni, buzullarda meydana gelen hızlı erime olarak görülüyor. Bu yüzyıl içinde deniz seviyelerinin, 1 metreden fazla yükselmesi ve iki derecelik artışın felakete yol açacak sonucu olarak bu yükselmenin iki metreye kadar ulaşması muhtemel olacak. Bu gerçekleştirdiği takdirde tüm kıyı bölgeleri etkilenecek.

Reklam
Reklam

Kuraklıkların, sellerin ve verimsiz hasatların sık olarak meydana gelmesinde yaşanacak artış, daha fazla insanın yaşadığı yerleri terk etmesine yol açacak. Deniz seviyesindeki yaklaşık 1 metrelik yükselme, kıyı bölgelerinde aşağı yukarı 300 ila 500 milyon insanı iklim mültecisi konumuna düşürecek. Gıda ve su kaynaklarında yaşanacak kıtlıklar çatışmalara ve savaşlara yol açacak.


Yoğun yağış ve sıcaklıkların aşırı derecede yükselmesi iklim değişikliğiyle birlikte yaygın olarak gerçekleşecek. Fırtınalar daha da şiddetli olacak ve daha da sıklaşacak.


Doğal Hayatı Koruma Vakfı, WWF'nin ve sigorta devi Allianz'ın son tahminlerine göre, kıyı bölgelerinin 2050'ye kadar deniz seviyesinde yarım metrelik yükselişe karşı konunması 28 trilyon dolara mal olacak. Kuraklık ve diğer olumsuz gelişmelerin doğal olarak ekonomide büyük olumsuz etkileri olacak.


IPPC hesaplamalarına göre, küresel ısınma Dünya üzerindeki türlerin yüzde 40-70'inin yok olmasına neden olabilir.


Buzulların erimesiyle farklı bölgelerde su kıtlıkları yaşanacak. Tibet ve Bolivya'nın yüksek bölgeleri bundan en fazla etkilenecek yerler.

Reklam
Reklam

Küresel ısınmayla okyanus ve atmosferlerdeki doğal döngü geri döndürülemez biçimde bozulabilir. En büyük tehdit, ısınmayla birlikte kutup bölgelerinde ve Sibirya gibi bölgelerde donmuş toprakların ve kayaçların erimesiyle ortaya çıkan sera gazı etkisine yol açan karbondioksit gazlarından kaynaklanıyor. Bu ısınma sonucu gerçekleşen gaz salınımı insanın yol açtığı zararlardan kaynaklanıyor.