Filtre 2000 fabrikasında toplu istifa

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde kurulu bulunan Türkiye'nin ilk otomobil filtre fabrikası eski adıyla Mann Filtre, yeni adıyla Filtre 2000 fabrikasında çalışan işçiler, 3 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle bugün topluca istifa ederek, fabrika kapısında direnişe geçtiler.

Gebze Osmangazi Mahallesi'nde kurulu bulunan Türkiye'nin ilk otomobil filtre fabrikası olan Filtre 2000'de çalışan işçiler, 3 aydır maaşlarını ve birikmiş sosyal haklarını alamadıkları gerekçesiyle bugün üretimi durdurarak, fabrika kapısında beklemeye başladılar. Türk Metal Sendikası'nın örgütlü bulunduğu fabrikada çalışan 160'ı sendikalı toplam 220 işçi, bugün kendi kararlarıyla istifa ederek, iş bıraktı. Maaşlarının ve sosyal hakları ödenene kadar, geceli gündüzlü eylemlerini sürdüreceklerini belirten kadınlı erkekli işçiler, işvereni ve sendika yetkililerini soruna karşı duyarsız davranmakla suçladılar. İşçiler bugün önce topluca Gebze 6. Noteri'ne giderek, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 16 ve 24. maddelerine göre, iş akitlerini feshettiler. Noterden aldıkları kağıtlarla tekrar fabrika önüne gelen işçiler, fabrika önünde beklemeye başladılar.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 3 aydır maaşlarını ve sosyal haklarını alamadıklarını ileri süren işçiler, "2001 yılında da benzer bir olay yaşadık. O yıl iş akdimizi feshettikten sonra, o güne kadar olan haklarımız için, işvereni mahkemeye verdik. Daha sonra sendikayla anlaşarak yeniden iş başı yaptık. Ancak o yıldan sonra da, yine maaşlarımız ve sosyal haklarımız ödenmemeye başladı. İçeride 3 aylık maaşımız ve sosyal haklarımız duruyor. İşverenin bu tutarsızlığı yüzünden, bizler de iş akitlerimizi kendiliğimizden feshettik. Bu aşamadan sonra, yasal yollardan hakkımızı aramaya başlayacağız" dediler.
Filtre 2000 Fabrikası sahibi İdris Kavala'yı kendilerine karşı haksızlık yapmakla da suçlayan işçiler, "Bizler hakkımızı arıyoruz. Eskiden de 6 aylık maaşlarımız var. Bunları dolara çevirdi, ancak onları da halen vermedi. O alacaklarımızın mahkemesi sürüyor. Şu anda ise toplam olarak yaklaşık 5-6 trilyon lira alacağımız var. Bu fabrikada çok üretim yapılıyor ve hepsi satılıyor. Ancak buna rağmen bizlerin maaşları ödenmiyor. Biz de hakkımızı almak için, iş akitlerimiz feshederek, işvereni mahkemeye vereceğiz" şeklinde konuştular.

Reklam
Reklam

Fabrikanın, İş Bankası başta olmak üzere çeşitli bankalara yaklaşık 3 trilyon liraya yakın borcunun olduğunu da öne süren işçiler, Ağustos ayının sonunda ise İş Bankası'nın fabrikayı icra yoluyla satacağını iddia ettiler. Bazı işçiler de, ceplerinde kalan son paraları göstererek, çok borçları olduğunu ve artık çaresiz kaldıklarını söylediler.

Fabrika yetkilileri ise kendileriyle görüşmek isteyen basın mensuplarının bu isteğini, toplantıda olduklarını gerekçe göstererek kabul etmedi. Maaşlarını ve sosyal haklarını alamadıkları için topluca istifa eden işçilerin, fabrika kapısındaki eylemi devam ediyor.