"Finans piyaslarında çok büyük deprem oluyor"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyada finansal piyasalarda yaşanan son gelişmeleri "çok büyük bir deprem" olarak nitelendirdi ve "Bunun sonunda daha çok denetim, gözetim ve regüle (düzenleme) olan finansal piyasalar göreceğiz. Benim beklentim hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Sabancı, 2008'in başından itibaren bir finansal krizin dalga dalga derinleşeceğini ve yılın "bıçak sırtında" geçeceğini öngördüklerini hatırlattı.

Krizin derinleştiğini ancak bu derinliğe ulaşmasını kendilerinin de beklemediğini kaydeden Sabancı, "Ama yine de 'krizin boyutlarını henüz tam bilmiyoruz' demiştik. Nitekim hakikaten ciddi boyutlarda olduğu son dönemlerde ortaya çıktı" dedi.

Reklam
Reklam

"ETKİLERİ, 2009 YILINDA DA GÖRECEĞİZ"

Finansal piyasalarda "çok büyük bir deprem olduğunu" ifade eden Sabancı, "ortalığın henüz yatışmadığını" ancak yatıştırmak için başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere dünya merkez bankalarının büyük çaba gösterdiğini anlattı.

Sabancı, "Bunun sonucunda daha çok denetim, daha çok gözetim ve daha çok regüle olan finansal piyasalar göreceğiz. Benim beklentim; hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Finansal piyasalarda ciddi değişiklikler göreceğiz. Ciddi yeni regülasyonlar göreceğiz. Bunları yaşayıp görmemiz gerekecek. Muhasebe sistemlerinde, şirket değerleme sistemlerinde ciddi yeni bir döneme giriyoruz. Bunun etkilerini 2009 yılında da göreceğiz" diye konuştu.

"2008'İ KAPATACAĞIZ"

Güler Sabancı, krizin Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine yönelik soruya da "Hiç etkilenmeyeceğiz diye bir şey söz konusu olamaz. Dünyadaki bu büyük dalga, bu kriz büyümeleri etkileyecek, likiditeyi etkileyecek. Bu ikisi de Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyler. Türkiye'nin büyümeye de ihtiyacı var, likiditeye de ihtiyacı var. Dolayısıyla iki türlü de etkileneceğiz" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

"Finansal sistemimiz çok şükür sağlam" diyen Sabancı, 2001 ekonomik krizinin ardından alınan kararlar ve yapılan düzenlemelerin finansal piyasaları dayanıklı hale getirdiğini, bunun da "bir avantaj oluşturduğunu" söyledi.

Sabancı, sürecin Türkiye'nin büyümesine etkisini değerlendirirken "Tabii büyümemiz etkilenecek. Yüzde 4 gibi bir büyüme, 4'ün altında bir büyümeyle 2008'i kapatacağız gibi gözüküyor. Bu, her halükarda yüzde 2 olan OECD ortalamasında daha iyi. Dolayısıyla bizim, hala götüren ve etkileyen kendi iç dinamiğimiz var" diye konuştu.