"Finansal istikrar olmazsa olmaz koşul"

ANKARA (AA)- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Finansal istikrarın, etkin para politikasının olmazsa olmaz koşulu olduğunu belirterek, "Bankamız, gelişmeler karşısında finansal sistemin istikrarını sağlamak için gerekli tedbirleri almakta, finansal istikrara ilişkin değerlendirmeleri şeffaflık ilkesi doğrultusunda kamuoyu ile paylaşmakta ve finansal sisteme ilişkin kırılganlıklar ve riskler konusunda uyarıda bulunmaktadır" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ilki geçen yıl hazırlanan Finansal İstikrar ve Riskler Raporu'nun açıklanması dolayısıyla bankada düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda finansal piyasaların küreselleşmesi, finansal araçların hızla çeşitlilik kazanması, finansal derinleşme ve yapısal değişimlerin sistemin çok daha karmaşık bir görünüm almasına neden olduğunu ve bunun da finansal istikrarın önemini daha da artırdığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Gözetim ve denetim otoritelerince yapılan değerlendirmelerin, merkez bankaları açısından finansal istikrarın sağlıklı izlenmesi yönünde önem kazandığını ve bu tür otoriteler ile etkin kurumsal işbirliğinin öne çıktığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bankamızın, gözetim ve denetim otoriteleri olan BDDK, Hazine Müsteşarlığı ve SPK ile sürdürdüğü işbirliği artarak devam etmektedir."

Yılmaz, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin, bu gereksinimlerini, kredi kartı yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamalarının menfaatlerine olacağını bildirdi.

Durmuş Yılmaz, şunları kaydetti: "Bankaların kredi kartı işlemlerinde uyguladıkları faiz oranları arasında da büyük farklılıklar mevcuttur. Kredi kartı kullanıcılarının, düşük faiz öneren bankaların kredi kartlarına yönelmeleri, bankacılık sektöründe rekabeti artıracak ve kredi kartı faizlerinde düşüş yaşanacaktır."

Yılmaz, konuşmasında, uygulanmakta olan sıkı maliye politikası sonucunda, kamu maliyesinde önemli adımlar atılmakla birlikte, mali disiplinin sürdürülmesi ve faiz dışı fazla hedefinin tutturulmasının, finansal istikrar açısından önemini koruduğunu da belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Yılmaz, geçen hafta yapılan 1,75 puanlık faiz artırım kararına ilişkin, "Faiz artırma kararında geciktiğimizi düşünmüyorum" dedi.

Bir gazetecinin, yapılan son faiz artırım ile piyasalara "pardon mu" denildiğini sorması üzerine Yılmaz, "Gerek fiyat istikrarı gerekse açık enflasyon hedeflemesi konusunda biz toplulumumuza ve piyasa oyuncularına, katılımcılara (pardon) demedik ve demiyoruz" diye cevap verdi.

Yılmaz, "Merkez Bankası'nın yönetsel istikrarı açısından yapılması gerekenlerin tamamı tarafımdan yapılmıştır" diye konuştu.