Finansbank Yunanlılar'ın mı oluyor?

Finansbank'ın en büyük hissedarı National Bank of Greece kamulaştırma riski ile karşı karşıya...

Reuters'ın haberine göre Yunanistan'ın iki büyük bankası kamulaştırılma riskiyle karşı karşıya. Bunun nedeni ise National Bank of Greece ve Eurobank'ın birleşmek için piyasadan yeterli sermaye toplayamamaları.

Krizle başa çıkmak için iki bankanın birleşme anlaşmasına göre yüzde 10 hisse satması planlanıyordu. Böylelikle oluşacak yeni bankanın istenen sermaye yeterlilik oranını yakalaması hedefleniyordu. Ancak beklenen olmadı, hisse arzına özel yatırımcılardan talep gelmeyince birleşme planı suya düştü. Yunanistan'ın yabancı kreditörleri, iki kuruluşun birleşmesiyle ortaya çıkacak 170 milyar euro varlığa sahip bankanın 190 milyar euroluk Yunanistan ekonomisi için çok büyük olduğunu görüşündeydi.

Reklam
Reklam

ŞANSINI SON KEZ DENEYECEK
Bankaların Yunanistan Finansal İstikrar Fonu'nun (HFSH) kontrolü altında girebileceği belirtiliyor. Eurobank'ın kamulaştırılmadan önce piyasadan 580 milyon euro yatırım bulabilmek için son bir kez şansını deneyeceği de gelen haberler arasında.

HESAPLARA DOKUNULMAYACAK
Yunan yetkililer bankaların kamulaştırılması halinde mevduat sahiplerinin hesaplarına dokunulmayacağını belirtti.
Yunan mudiler Güney Kıbrıslı mevduat sahiplerine uygulanan vergilerden sonra benzer bir durumun başlarına gelmesinden endişe ediyorlar. Kamulaştırılmanın gerçekleşmesinden sonra Yunan bankacılık sektörünün yüzde 40'ı devlet kontrolü altına alınmış olacak.

National Bank of Greece iştirakleri Finansbank'ta yüzde 94,81 hisseye sahip.