Finansın kalbine 'çelik' gibi destek!

Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, Ataşehir'de inşa edilecek finans merkezinin çelik yapılması durumunda, kendilerinin bu projede yer almayı arzu ettiklerini belirtti.

Derya Coşkun Sayın/MYNET
30 bin kişiye istihdam kapısı açması planlanan Ataşehir'de yükselecek İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin, inşaası sürerken, sektör temsilcileri binanın çelik yapıda olması konusunda öneri getirdi. Yaklaşık 4,5 milyar liraya mal olması planlanan yapının hedefinde, New York, Londra ve Dubai’de yer alan mevcut finans merkezlerinden daha büyük bir finans merkezi var.

ÇELİK KULLANIMINI YÜZDE 10'A ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, dünyada deprem riski taşıyan birçok ülkede yüksek yapıların yanı sıra finans merkezleri binalarının çoğunun çelikten inşa edildiğini, İstanbul’un deprem riski de düşünüldüğünde, inşa edilecek finans merkezinin çelik yapılardan olmasının gerektiğini söyledi.
Deprem anında ekonominin kalbini oluşturacak merkezin ayakta kalması en az hastane, itfaiye binasının zarar görmemesi kadar önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, "Böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde ülkemizin yapısal çelik binalar konusunda lider şirketi olarak tabiî ki tüm kaynaklarımızla bu projenin içinde olmayı arzu ederiz" dedi. Bu konunun kendileri için adeta bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade eden Şimşek, "Amacımız ülkemizde henüz yüzde 5 olan yapılarda çelik kullanım oranını yüzde 10’lara çıkarmak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'DE HALA GELENEKSEL YAPI HAKİM!
Türkiye'de kamu binalarının çelik olması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, finans merkezi de dahil olmak üzere astane, okul ve diğer kamu binaları çelikten yapılması gerektiğinin altını çizdi. Şimşek, konut projelerinde çelik kullanılması ile ilgili sorumuz üzerine de geleneksel sistemlerin hala geçerli olduğu Türkiye'de bu sürecin zaman alacağını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ MOLOZ SAPANCA GÖLÜ'NÜ DOLDURUR
Finans merkezinde çelik kullanılması durumunda, yüzde 90 oranında geri dönüşümlü bir sistem olacağı için, yeşil bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmeye olanak sağlayacağını belirten Şimşek, "Bir örnek verecek olursak, kentsel dönüşüm sürecinde 6,5 milyon yapının yıkılması ile yaklaşık olarak 500 milyon metreküp bir beton molozunun ortaya çıkacak. Bu da hacim olarak Sapanca Gölü’nü dolduracak büyüklükte. Diğer taraftan bu yığın içerisindeki 4 milyon ton hurda çelik ile 1 milyondan fazla konut üretimi mümkün. Yapısal çelik sistemleri inşaat sırasında iklim şartlarından etkilenmemesi nedeniyle çok daha kısa zamanda inşaatın tamamlanması mümkün oluyor" dedi. Şimşek, dünyadaki çelik yapı örneklerinin de kısa sürede inşa edilen fakat uzun ömürlü olmaları sayesinde hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam