Fındığa alternatif köy yumurtasına yoğun talep

Nedim KOVAN/ORDU, Ordu'da 1 yıl önce fındık rekoltesi 183 bin ton civarındayken, geçen Mart ayında meydana gelen zirai don nedeniyle

Nedim KOVAN/ORDU, Ordu'da 1 yıl önce fındık rekoltesi 183 bin ton civarındayken, geçen Mart ayında meydana gelen zirai don nedeniyle bu yıl rekoltenin 66 bin tona gerilemesi üreticiyi farklı ürünlere yöneltti. Fındık rekoltesinin düşmesi kırsalda göç tehdidi oluştururken, Altınordu Ziraat Odası fındığa alternatif ürünler için proje hazırlamaya başladı. Oda Başkanı Uğur Cörüt, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bazı kuruluşların fındığa alternatif projeler ürettiğini, bu çalışmalar kapsamında kendilerinin de 'Köy Tavuğu' projesini 2 ay önce uygulamaya koyduklarını kaydetti.
ÇİFTLİK SAYISI 500'E ÇIKARILACAK
Projeden faydalanmak için 2 ayda 400'e yakın üreticinin başvuruda bulunduğunu, halen her birinde 300 tavuk olan 40 tavuk çiftliğinde üretim yapıldığını belirten Cörüt şunları anlattı:
"Hem fındığa alternatif ürün çalışması, hem de köy tavukçuluğunun gelişmesi için proje hazırladık. Üreticilerimizin bu tür küçük projelerle ek gelir elde etmesini sağlayacağız. Üreticimizden 50 kuruşa satın aldığımız yumurtaları paketleyip 'Altınordu Yumurta' markasıyla 60 kuruştan toptan satıyoruz. Ordu'da çiftlik sayısını 500'e çıkarabilirsek, bu sektörde büyük ivme yakalamış olacağız. Yumurtalarımız organik olduğu için piyasada da ciddi rağbet görüyor. Ağırlıklı olarak Orta Karadeniz illerinde satışa başladık, talepleri karşılayamıyoruz."
İZMİRLİ GİRİŞİMCİLER 'ALTINORDU YUMURTA' İSTİYOR
Yumurta dışında sürdürülebilir küçük projelerle, fındığa alternatif olabilecek ürün çeşidinin mutlaka artırılması gerektiğini, bu tür çalışmaların göçün engellenmesine de katkı sağlayacağını vurgulayan Cörüt şöyle devam etti:
"Projemiz daha yeni olmasına rağmen, 2 ayda geldiğimiz nokta gösteriyor ki projede başarı sağladık. Üreticilerimiz hiçbir pazar sorunu yaşamadan ürettiği yumurtayı bize getiriyor ve biz bunun paketlemesini, yaparak odamızın markasıyla organik olarak satışa sunuyoruz. Yurdun birçok yerinden yumurta için talep var, ancak bu talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Özellikle İzmir'den girişimciler, firma sahipleri 'Altınordu Yumurta' istiyor. Ürettiğimizi Samsun ve Trabzon bölgesine gönderiyoruz. Bu nedenle İzmir'deki taleplerini karşılayamıyoruz. Gelen talepleri göz önüne aldığımızda, önümüzdeki yıl çiftlik sayısının 400- 500'ü geçeceğini tahmin ediyoruz. Kırsalda eskisi gibi tavuk üreten yok, bu nedenle kentten kırsala yumurta gidiyor. Bu çalışmayla hem bunu da tersine çevirmiş olacağız. Kırsaldaki vatandaşlarımız da artık yumurta ihtiyaçlarını bizzat kendileri karşılamaya başladı. Değişik kampanya ve çalışmalarla bunu daha da yaygınlaştırmak istiyoruz."
Uğur Cörüt, çiftliklerdeki tavukların sağlık denetimlerinin, oda tarafından görevlendirilen veterinerler tarafından ücretsiz olarak yapıldığını da söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: