"Fındığı Daldan Değil, Yerden Topla" Kampanyası

Trabzon Ticaret Borsası (TTB), fındığın tamamen olgunlaştıktan sonra toplanmasını teşvik etmek için "Fındığı Daldan Değil, Yerden Topla" kampanyası başlattı.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB), fındığın tamamen olgunlaştıktan sonra toplanmasını teşvik etmek için "Fındığı Daldan Değil, Yerden Topla" kampanyası başlattı. TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Kaliteli Fındık Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda hazırlanan, "Fındığı Daldan Değil, Yerden Topla" kampanyasının tanıtımı amacıyla merkeze bağlı Karakaya köyünde vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Cirav, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin fındık ihracatı ile iç tüketiminin son yıllarda büyük oranda arttırdığını belirterek, "400-500 bin ton fındık fazla gelirken, bugün 600-700 bin ton kabuklu fındık satılıyor. Üreticilerimiz bunu göz önünde bulundurarak, fındıkta verim ve kaliteyi arttıracak çalışmalar yapmalı" dedi. Trabzon'da dönümden 80 ile 100 kilo arasında fındık toplandığını ifade eden Cirav, "Oysa en az 200-250 kilo fındık toplanmalı. Bunun için de toprak tahlillerinden tutun da fındığın erken toplanmamasına kadar alınması gereken çeşitli tedbirler var. Borsa olarak 10 yıldır kalite ve verimi arttırmak için projeler uyguluyoruz" diye konuştu. Cirav, üreticiyi, fındığı yerden toplanmaya teşvik etmedeki amacın verimi ve buna bağlı olarak kazancı arttırma olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fındığı toplamak için acele edilmemeli, tam olgunlaşması beklenmeli. Bu da yerden toplamak demektir. Yerden toplamak en az 2-3 randıman daha fazla anlamına gelir. Fındığımızı 5-10 kuruş daha fazlasına satmak için tüccar tüccar gezerken, erken toplayıp randıman kaybı yaratmak doğru bir davranış değil. Üreticilerimizi, ağustos ayının ortalarından sonra fındığı yerden toplamaya davet ediyoruz. Kişi günde daldan 20-25, yerden ise 40-45 kilo kabuklu fındık toplayabilir. Bu da işçilik maliyetini azaltır." Kampanyaya dikkat çekmek amacıyla fındık yetişen yerleşim yerlerine 5 bin afiş asılacak ve yerden fındık toplamanın faydalarını içeren broşür dağıtılacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: