Fındığı Lisanslı Depolara Emanet Veren Üretici Kazanıyor

 Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav,  "Lisanslı depoya ürün veren üretici 2 ayda yüzde 15 kazanç sağladı"

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav, "Lisanslı depoya ürün veren üretici 2 ayda yüzde 15 kazanç sağladı" dedi. Atav, yaptığı açıklamada, hasat döneminde fındık fiyatlarının düşük olduğunu söyledi. Fındık üreticisinin sağlıklı ve güvenli depolama imkanlarına sahip olmadığından her yıl hasat ettiği ürününü kurutur kurutmaz emanet olarak tüccara bıraktığını belirten Atav, şunları kaydetti: "Üretici tüccar ne fiyat verirse hemen satarak nakde çeviriyor. Ürün hasat dönemlerinde fındık fiyatlarının düşük olması gayet normal zira tüccarın tek hedefi karını maksimum seviyede tutmak. Çünkü satıcının bol olması tüccarı alım konusunda belirleyici yapmaktadır. Ancak buradaki tüccarı güçlendiren en önemli konu emanet fındıklardır. Emanet ürünlerde tüccarın herhangi bir mali kaynağı olmamasına rağmen çiftçimizin ürününü sermaye olarak kullanmaktadır. Bu ürünün sermaye olarak getireceği kazancı üretici elde edebilecekken sadece stoklama imkanının olmamasından tüccara malını teslim etmek zorunda kalmaktadır." Üreticinin sağlıklı ve güvenli depolama yapamamasından kaynaklanan kayıplarını asgariye indirebilmek için devletin "Lisanslı Depoculuk Sistemini" kurduğunu ifade eden Atav, "Devlet Toprak Mahsuleri Ofisi'nin öncülüğüyle üretilen fındığı depolamak için almış, depoculuğa bu sayede doğrudan öncülük etmiş ayrıca lisanslı depoculuğu geliştirebilmek adına ürün teslim edenlere de bir çok güvencenin yanında bazı muafiyetler de uygulamıştır" şeklinde konuştu. Lisanslı depoya ürün veren üreticinin 2 ayda yüzde 15 kazanç sağladığını vurgulayan Atav, şöyle devam etti: "Giresun ve Fatsa fındık borsasının verilerine göre, bu yıl eylül ayı başı itibarıyla 5.75 lira olan fındık fiyatı bugün 6.6 liraya ulaşmıştır. Fındığını depoya koyan üretici iki aylık sürede yüzde 15 kazanç elde etmiştir. İki aylık sürede bu kadar yüksek bir kazanç tesadüfi değildir. Hemen hemen her yıl hasat döneminin birkaç ay sonrasında yüzde 10 ile yüzde 20 arasında fiyat hareketliliği olmaktadır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: