Fındığın maliyetinin hesaplanması

GİRESUN (İHA) - Giresun Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kahyaoğlu, fındığın maliyetinin abartılı hesaplanmasının, Türk fındık ihracatını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Yılmaz Kahyaoğlu, dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini sağlayan Türkiye'nin, fındık ihracatından ortalama her yıl 600 ila 800 milyon dolar dolayında gelir sağladığını belirtti. Kahyaoğlu, ziraat odaları tarafından yapılan maliyet hesaplarının bilimsel bir tarafının olmadığını öne sürerek, "2003 ürünü fındığın kilogramının maliyetinin 2 milyon 700 bin lira olarak açıklanmasına karşın, üreticiler fındığını (yeri gelince) 1 milyon 500 bin lira gibi düşük bir fiyatla satmaktadır. Bize göre fındığın maliyeti 650 bin lira ile 1 milyon 100 bin lira arasında değişiyor. Yani fındığın ortalama maliyet hesabı 800-850 bin liradır" dedi.

Reklam
Reklam

Fındığın maliyet hesabında yapılan abartının, Türk fındık ihracatını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Kahyaoğlu, "Türkiye'nin fındık ihracatından elde ettiği gelirin düşmemesi için fındığın maliyet hesabının gerçekçi bir şekilde ve bilimsel verilere dayanılarak yapılması gerekiyor. Fındığın maliyetinin hesabında ne üretici ne de ihracatçı kollansın. Gerçek maliyet fiyatı ne ise kamuoyuna o açıklansın. Üretici kollamak adına açıklanan yüksek rakamlar, ihracatçıyı mağdur ettiği gibi ülke ekonomisini de zarara uğratıyor. Bizim için üretici de birdir, ihracatcı da birdir. Üretici olmazsa, ihracatçı, ihracatçı olmazsa üretici olmaz. Türkiye'nin ürettiği fındığın yüzde 90'ını ihraç etiği gerçeğini unutmamalıyız" diye konuştu.