Fındık bahçelerindeki don zararı

TRABZON (İHA) - İsmail Aslan, fındık bahçelerinin dondan zarar gördüğü Doğu Karadeniz Bölgesi'nin zaman geçirilmeden afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen İsmail Aslan, bölgede 4-5 Nisan gecesi meydana gelen don olayının fındık bahçelerinde büyük zarara yol açtığını hatırlattı. Bölge insanının büyük bölümünün fındıktan elde ettiği gelir ile ayakta durduğunu kaydeden Aslan, "Sahil kesimindeki fındık bahçelerinde yüzde 10-30, orta kısımdaki fındık bahçelerinde yüzde 30-60, yüksek kesimlerdeki fındık bahçelerinde ise yüzde 60-100 zarar tespit edilmiştir.

Reklam
Reklam

Bölgede ürünün ortalama yüzde 60'lık kısmı don nedeniyle yok olmuştur. Önlem alınmadığı taktirde, yüksek kesimlerdeki bahçelerde bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da önemli oranlarda verim kayıpları yaşanabilir. Dondan zarar gören fındık bahçeleri nedeniyle, Doğu Karadeniz Bölgesi zaman geçirilmeden afet bölgesi ilan edilmelidir. Fındık bahçelerinde mayıs sonuna kadar azotlu gübreleme yapılarak sürgün veriminin teşvik edilmesi gerektiği bu günlerde, birçok çiftçimizin cebinde gübre alacak parası yoktur. Oysa gübreleme yapılmadığı taktirde zarar gören fındık bahçelerinden önümüzdeki yıllarda da ürün almak mümkün olmayabilir" diye konuştu.

2003 yılına ait Doğrudan Gelir Desteği'nin ikinci taksitinin derhal ödenmesi gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı İsmail Aslan, "Çiftçilerimizin gübre alabilmesine imkan sağlanmalıdır. Çiftçilere 2004 yılı Doğrudan Gelir Desteği ödemesinde ekstra ödeme yapılarak, hiç olmazsa fındık bahçelerinin bakımına katkı sağlanmalıdır. Doğal afetlere karşı çiftçileri koruyacak ve çaresizliğini ortadan kaldıracak Tarım Sigortası Yasası biran önce hayata geçirilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkan Vekili Bekir Şengül ise, fındık bahçelerindeki zararın sadece bu yılı değil önümüzdeki yılları da olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ekonomik şartlar nedeniyle çiftçiye desteğin zorlaştığını kaydeden Şengül, "Bugün iç ve dış piyasada fındığa büyük talep vardır. Bunun için Fiskobirlik depolarında bulunan ve Hazine'den sağlanan borç ile alınan 2001 ürünü fındığın piyasaya verilmesi en doğru yöntemdir. Bu fındığın satışından sağlanacak yaklaşık 200 trilyon liralık kaynak, üreticinin zararını kısmen gidermek için kullanılabilir. Böylelikle hem piyasanın fındık ihtiyacı karşılanmış olur hem de ürünün çürümesi önlenmiş olur" açıklamasında bulundu.