Fındığın faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Hangi vitaminleri içerir?

Ülkemizde genellikle Karadeniz Bölgesi’nde; Ordu, Giresun, Trabzon gibi iller ve yanı sıra Adapazarı’nda yetişebilen fındık, yetiştirilme miktarı bakımından dünya sıralamasında neredeyse ilk sıralarda gelir.

Huşgiller familyasından olan fındık, ılıman ve bol yağışlı iklimlerde yetişir. Bir yıl çok ürün verebilirken, bir yıl oldukça az miktarda ürün verebilir. Fındık ağaçlarının meyveleri sert bir kabuk içinde yer alır.

İçeriğinde bol miktarda nişasta ve yararlı yağ bulunur. Besin değeri çok yüksektir, kalorisi bol ve yararları çeşit çeşittir. Bir avuç fındık yemek, gün içinde vücudun ihtiyacı olan bütün proteini karşılayabilir. Enerji veren fındık, zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Hastaların iyileşmesi, toparlanması ve yaralarının daha hızlı kapanması için yardımcı olur. Ayrıca fındığın çok eski dönemlere dayanan bir geçmişi vardır. Milattan önceki yıllarda mezolitik diyetlerden birisi olarak kullanıldığı düşünülür.

Reklam
Reklam

Taze fındığın faydaları, kavrulmuş haline göre daha çoktur. Çünkü taze ve kavrulmamış olanlar, kavrulmuşa oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. İçeriğindeki yağın %15’i kavrulma sırasında zarar görür. Genelde yiyecekler içerisinde çiğ, kavrulmuş veya yağı çıkarılmış olarak tüketilir. Kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. İlaç ve kozmetik endüstrisinde yardımcı ham madde olarak kullanılır.

Fındığın Kalorisi ve Besin Değeri

Fındık içeriğinde; doymamış yağlar, vitaminler, karbonhidratlar, proteinler ve linoelik asitleri fazlasıyla barındırır. Özellikle aminoasitler ve mineraller açısından oldukça zengindir. İçerdiği; folik asit, B6 vitamini, E vitamini, B2 vitamini ve lif kaynağı bakımından harika bir gıdadır. Omega 3, demir, kalsiyum, bakır, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko kaynağıdır.

Miktar: 100 gr

Kalori (kcal): 628

Yağ (g): 60,75

Karbonhidrat (mg): 16,7

Protein (g): 14,95

Fındığın Faydaları

1. Kalp ve damar sağlığını düzenler

Fındık, içerdiği E vitamini, arginin ve doymamış yağlar sayesinde, kalp ve damar sağlığını korur. Böylece kalp krizi riski de azalmış olur. Yapısındaki E vitamini ve antioksidan miktarıyla doğru orantılı, koroner arter hastalıklarına iyi gelir. Arginin sayesinde kan damarlarının faaliyetleri düzenlenir.

Reklam
Reklam

Doymamış yağlardan olan oleik asit, HDL ve LDL seviyelerini dengeler. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum seviyelerini de dengede tutar. kötü niyetli kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü ise destekler. İçeriğindeki Omega 3 ile damarları koruyarak kan akışını düzenleyebilir.

2. Sinir sistemini korur

Aminoasitler, sinir sisteminin sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Aminoasitlerin görevini yerine getirmesinde ise B6 vitamininin önemli bir yeri vardır. Bu vitamin, aminoasitlerin düzgün işlemesi için gereklidir. Fındığın içeriğindeki serotonin, epinefrin, melatonin ve çeşitli nörotransmiterler, sinir sisteminin aksamadan sağlıklı çalışmasını sağlar. B6 vitamini eksik olursa, miyelin sinir sistemi optimum şekilde çalışamaz.

Düzenli olarak tüketilirse, beyindeki verimlilik ve elektrik sinyalleri koordineli bir şekilde çalışabilir. Sinir kılıfının izole edilmesi sağlanabilir. Ayrıca zihinsel karmaşa ve konsantrasyon sorunlarının da önüne geçilebilir. Fındık, B6 vitamininin yanı sıra HCG hormonunun üretilmesini tetikleyen bazı proteinleri de içerir.

Reklam
Reklam

3. Sindirim sisteminin çözülmesine yardım eder

Fındık, içeriğindeki lif oranı bakımından çok değerlidir. Lifli gıdalar, vücutta bağırsak hareketliliğini sağlar ve kabızlık probleminin çözülmesinde yardımcı olur. Kabızlık problemi yaşıyorsanız, günde bir ya da iki avuç kadar tüketebilirsiniz. Fındığı çiğ olarak tüketemiyorsanız, kavurarak da yiyebilirsiniz. Kavrulmuş fındığın faydaları, taze olana göre az olabilir. Fakat kavrulmuş fındığın hiç faydası olmadığını söyleyemeyiz.

Ayrıca fındığın içeriğindeki manganez sayesinde; enzim etkinleştirici, kolesterol, kataliz ve yağ asitlerinin sentezlenmesi sağlanır. Böylece sindirim sistemi sağlığı ve fonksiyonları da korunabilir. İlaveten lif bakımından çok zengin olması dolayısıyla, tip 2 şeker hastalığı için de olumlu etkiler yaratır.

4. Erken yaşlanmanın önüne geçer

Fındık ve yağı içeriğindeki antioksidanlar bakımından çok zengindir. Antioksidanlar sayesinde cilde yorgunluk veren ve yaşlandıran serbest radikaller ile savaşabilir. Bir fincan fındıkta, günlük olarak alınması gereken E vitamininin % 86’sı vardır. E vitamini, cildinizi zararlı etkilerden ve ultraviyole radyasyondan korur.

Reklam
Reklam

Güneşin sebep olduğu cilt kanserini önler. Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak, erken yaşlanmanın önüne geçer. Özellikle fındığın yağı, cilt dostudur. Yağı ile cildinize masaj yaparsanız, yumuşacık olabilir. Hassas ciltleri koruyarak besler ve nemlendirir.

5. Cinsellik ve doğurganlığı arttırır

Fındık; lif, vitamin ve protein bakımından zengin bir yiyecektir. Enerji verir ve cinsel gücü arttırır. Bu yüzden fındığın cinselliğe faydaları vardır. İçerdiği E vitamini, erkeklerde sperm üretiminin artmasına neden olur. Günde bir avuçtan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca kadınlarda doğurganlığı da arttırabilir. Bunun yanı sıra, kadınların her ay yaşadığı adet sancılarını giderir. Hamilelikte fındığın faydaları; bu dönemde anne ve bebek için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

Gebe kadınların sıklıkla yaşadığı kabızlık sorununu giderebilir. Ayrıca içeriğindeki folat sayesinde, bebeklerinin büyümesi ve gelişmesi için de yardımcı olur. Bu yüzden anne adayları hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için, çok aşırı olmayacak şekilde bu gıdayı tüketmelidir.

Reklam
Reklam

Fındığın Zararları

  • Fındığı yerken aşırıya kaçarsanız, sağlığınız için risk oluşturabilirsiniz. Fındık ve diğer kuru yemişleri aşırıya kaçarak yememeli ve son kullanma tarihlerine dikkat edip de almalısınız. Ayrıca besin etiketlerine dikkat ederek alırsanız, alerjik reaksiyonlar olmasını da önleyebilirsiniz.
  • Fındık alerjisi sıklıkla rastlanan bir alerji tipidir. Fındık gibi yağlı olan kuru yemişlerin fazla tüketilmesiyle aşırı duyarlılık ve alerji gibi reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Solunum yollarını etkileyen hapşırma, burun akıntısı ya da öksürük gibi bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Fındığa karşı alerjisi olan kişiler, yanlarında adrenalin içeren epi-penleri taşımalıdır. Alerjik reaksiyon olarak sık görülen klinik belirtiler; dudakların şişmesi, astım, yanak mukozasının kabarması, ürtiker, yutakta ödem oluşması ve egzemadır. Ayrıca ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı, mide krampı da alerjik reaksiyonları arasındadır.
  • Fazla yendiği durumda; solunum yollarında nefes darlığı, hırıltı ve boğazda şişme gibi zararlı etkiler yaratabilir. Ayrıca anafilaksiye (düşük kan basıncı yüzünden kalp bozukluğu), dolaşım bozukluğu ve bilinç kaybına yol açabilir.
  • Fındığı divertikül rahatsızlığına sahip kişiler tüketirse, hastalığın tedavisinde problemler meydana gelebilir. Eğer fark edilmezde risk oluşturmaya devam eder.
  • Yağlı bir yiyecek olduğu için, çok tüketilirse obeziteye dek gidebilen bazı kilo sorunları oluşturabilir.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: