Fındık fiyatları: Giresun, Trabzon, Ordu fındık fiyatları ve detayları

Fındık fiyatları, Türkiye'de gerek tarım gerekse de eknomi açısından en önemli gündem maddelerinden biridir. Fındık, Türkiye'nin dışarıya sattığı ve gelir sağlayabildiği en kuvvetli ürünlerden bir tanesisidir. Yurtdışına, özellikle yağ yapımı için ihrac edilen fındık, yurt içindeki satış ve alım fiyatı ile gösterdiği dengesizlikle gündemde. Fındık üreticisinin gözü kulağı hep fındık fiyatları ile ilgili yapılan açıklamalardadır. İşte fındık fiyatları ile ilgili en son haberler...

Fındık fiyatları hem raflardaki fiyatları ile hem de Giresun, Trabzon ve Ordu gibi üretici illerimizdeki satış fiyatları ile her zaman gündemde oldu. Hükümetin kabine toplantısından ilgili bakan Ahmet Eşref Fakıbaba duyurulduktan sonra Fakıbaya'ya en çok sorulan sorulardan bir tanesi de; üreticiden çıkan fındık fiyatları oldu. Üreticiler ve meslek odaları altını çizerek vurguluyor: Fındık, ihracat ürünü olarak ele alındığında 2 milyar doları aşkın bir gelir sağlayabiliyor.

Soframıza, raflardan giriş yapan fındık, fiyatı ele alındığında 'gıda ham maddesi' olarak ele alınıyor. Dolayısıyla üreticiden bizim soframıza geldiği yol arasında epeyce fark gözetiliyor. Yani, bölgeden alım fiyatı ile market fiyatı el değiştirdikçe artıyor.

Reklam
Reklam

FINDIK ALANLARI İÇİN TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi. Buna göre tarım alan bazlı gelir desteği için 838 milyon lira hibe desteği verilecek.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI: GİRESUN, TRABZON VE ORDU'DA FINDIK FİYATLARI NASIL?

Fındık, ağırlıklı olarak 9,50 TL ile 10 TL arasında fiyat aralığı gösteriyor. Trabzon, Ordu, Sakarya gibi bölgelerden satış fiyatları, kilosu 9,50 olarak belirlendi. Taban fiyatı ise 10 TL. Giresun fındığı ise tabanda 10.22 TL ve tavan fiyatı 11 TL. En pahalı fındık fiyatı Giresun'da görülüyor.

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, fındık ile ilgili şu açıklamayı yaptı "Üreticimiz kazanmalıki üretim süreklilik kazansın, hiç bitmesin. Üreten yoksa, yaşam yoktur. Gıda yoksa, hayat yoktur. Meseleye böyle yaklaşıyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz başımızın tacıdır. Fındık üreticilerimiz de aynı şekilde başımızın tacıdır. Malum fındık, Karadeniz Bölgemizde alternatifi olmayan, 700 bin hektar alanda 500 bin üreticiyi ilgilendiren stratejik bir üründür. Karadenizli vatandaşlarımız, fındık üreticilerimiz zor coğrafya şartlarında üretim yapmaktadır."

Reklam
Reklam

BİR HAM MADDE OLARAK FINDIK!

Fındık meyvesinin birçok çeşidi bulunuyor. Bunun nedeni ise, dikilen fındık ağaçlarının çeşitliliğidir. Genellikle fındıkta görüntü aynıdır ama lezzette farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, fındığın çeşitlerinden kaynaklanır. Fındık, küçük bir ağaç veya çalının bir araya toplanması şeklindedir ve bu küçük ağaç kümelerine ocak adı verilmektedir. Sonradan fındığa dönüşecek olan çiçekler İlkbahar mevsiminde açar ve bu çiçekler oldukça küçüktür. Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Fındık ocakları, oldukça bakım isteyen bir yapıdadır. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.

Bir avuç fındık vücudun gün içerisinde ihtiyacı olan tüm proteini karşılamaktadır. Özellikle gelişim çağında ki çocuklar her gün düzenli olarak fındık tükettiklerinde vücut gelişimini destekleyerek, enerji verir. Enerji verdiği bilinen fındık beden ve zihin yorgunluğunu gidererek canlılık verir. Hastalıkların iyileşme dönemlerinde tüketilen fındık yaraların daha hızlı kapanmasını ve vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlar. Fındıktan elde edilen fındık yağı, böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Böbreklerde görülen ve ağrı veren kum ile taşların çok daha hızlı ve sancısız düşürülmesine yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığının korunmasında yardımcı olur. Yüksek tansiyon hastalarının fazla miktarda fındık tüketmeleri önerilmemektedir.

Reklam
Reklam

Fındığın Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: İçeriğinde yer alan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kötü niyetli kolesterolün düşülmesine yardımcı olurken iyi kolesterolü de destekler. İçerdiği Omega 3 damarları koruyarak kan akşını düzenler ve kalp sağlığını korur.

Fındık Erken Yaşlanmayı Engelleyebilir: Günlük bir bardak fınfık tüketimi E vitamini ihtiyacının %86’nı karşılar. Aynı zamanda A ve C vitamini yanında güçlü antioksidanlar içerir. Bu vitaminlerin sinerjik etkileri yaşlanmayı önleyebilir. Cilt üzerindeki çizgileri ve kışırıklıkları engeleyebilir.
Fındığın ezilerek bir miktar hakiki yağ ile karıştırıldıktan sonra cilde uygulanması ayrıca cildin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlamaktaıdır.