Fındık Şehrinde Mavi Yemiş Konuşuldu

Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün düzenlediği konferansta mavi yemiş...

Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün düzenlediği konferansta mavi yemiş tanıtıldı.

Konferansa konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Profesör Doktor Hüseyin Çelik katıldı. Çaybaşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bağran, mavi yemiş hakkında bilgi verdi. Bağran, şunları söyledi: "Ülkemizde, Karadeniz Bölgesi’nde ormanlık alanlarda, dağlık ve yaylalık kesimlerde yabanisi yetiştiriliyor diye biliyoruz. Kimi yörede rikapa diyorlar, kimi yörelerde cırtlık çileği gibi isimlerle anılıyor. Bizim bölgemizde ise en fazla süpürge yapımında kullanılıyor. Kültür formu olan mavi yemiş 1925 yılında Amerika Birleşik Devleti’nde kültüre alınmış, ilk defa ve buradan bütün dünyaya yayılmıştır. Bölgemizde de 1 dönüm, 2 dönüm, 5 dönüm yeni yeni bahçelerde kullanılıyor. İlimizde en büyük bahçesi Gölköy’dedir. Mavi yemiş bitkisel özellikleri açısından çok değerli bir bitkidir. Bugün ilaç sanayiinde, diğer tarım sanayilerinde, pastacılık, konservecilik, meyve suyu sanayiinde kullanılan çok değerli bir bitki. Bizler gıda tarım ve ilçe teşkilatları çiftçilikte yeni yetiştiricilik bilgileri yeni ürünler ve yeni teknolojiler sunmamız gerektiği düşüncesiyle biz bu toplantıyı yaptık."

Reklam
Reklam

"MAVİ YEMİŞE EVET AMA FINDIĞA DA SAHİP ÇIKALIM"

Çaybaşı Belediye Başkanı Zekerya Sarıkoca ise ziraat mühendisi olduğunu ve daha sonra siyasete atıldığını belirterek, "Ben de eski bir tarımcı ve ziraat mühendisiyim. Yaklaşık 18-19 yıl bu teşkilatta görev yaptım ve arkasından da siyasete katıldım. Dolayısıyla İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmalarında her zaman yardımcı olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bu çalışmalardan bir tanesi de ‘mavi yemiş’. Bu konuda da yardımcı oluyoruz, ancak bizim milli ürünümüz olan fındığa kesinlikle sahip çıkalım. Ne kadar sahip çıkarsak o kadar fazla kazanırız. Fındığa sahip çıkmayıp az kazandığımız için yöre müthiş derecede göç veriyor." diye konuştu.

Çaybaşı Kaymakamı Berkay Sönmezay da konuyla ilgili şunları söyledi: "İlimize baktığımıza tarım arazilerimiz bulunmaktadır. Bunun dağılımına baktığımızda yüzde 88’ini fındığa ayırmış durumdayız. Yani bu da 63 bin 858 dekar yapar. Bunun ardından 5 bin küsür mısır üretimi, 5 bin 136 dekar mısır üretimi mevcut. Bunu da tarım arazilerine vurduğumuzda yüzde 7 yapar. 125 dekarla da ceviz üretimi var. Bu da binde 2 oranına tekabül etmekte. Daha yeni yeni ilçemizde kivi üretimi başlamış durumda. O da tarım verilerine göre 65 dekar, yaklaşık binde 1 oranında. Bu arazileri daha verimli kullanabilme adına ilçede herkes üzerine düşeni yapmak durumundadır."

Reklam
Reklam

MAVİ YEMİŞ ÇOK KARLI BİR MEYVE

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, mavi yemişin çok lüks, çok yararlı ve çok karlı olduğunu söyledi. Çelik şu bilgileri verdi: "Mavi yemişin ekonomik ömrü 35-40 yıldır. Tam güneş alan veya biraz gölge olan kuzey bölgelerde, güney bölgelerde ise kuzey-batıya bakan ve hafif meyilli olan, drenaj ve hava akımı iyi yerler mavi yemiş yetiştiriciliği için uygundur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: