Fındıkta don 2001 ürününe talep oluşturdu

TRABZON (İHA) - Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Nisan ayında meydana gelen don nedeniyle 2004 fındık rekoltesi azalırken, bu durum yağlığa ayrılan 2001 ürünü fındığa talep oluşturdu.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkan Vekili Haydar Hisoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de fındığın yüzde 70'inin üretildiği Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon yöresinde Nisan ayında meydana gelen don olayında, fındığın yüzde 20 ila 90 arasında zarar gördüğünü ve üreticilerin 800 trilyon civarında zararı olduğunu söyledi. Bu nedenle FİSKOBİRLİK'in deposunda yağlığa ayrılan 2001 ürünü fındığa talep oluştuğunu belirten Hisoğlu, "Temmuz ayının başında başlayan satışlarda, 32 bin ton kabuklu fındık, kilosu ortalama 3 milyon liradan ihracatçıya satıldı. 2004 ürünü fındık zarar görmeseydi, FİSKOBİRLİK'in depolarında bulunan 2001 ürünü fındık tamamen yağlığa ayrılacaktı. Ancak don nedeniyle fındık zarar görünce, piyasanın ihtiyacı için bu ürün gerekli hale geldi. Bir anlamda, soğuk bir taraftan zarar verirken, bir taraftan da kazandırdı. Çünkü 2001 ürünü 32 bin ton fındık yağlığa ayrılsaydı, bundan 25 trilyon lira gelir sağlanacaktı. Ancak bu ürüne talep gelince, fındık ortalama 3 milyon liradan satıldı ve bundan 96 trilyon lira gelir elde edildi. Aradaki fark 71 trilyon liradır" dedi.

Reklam
Reklam

FİSKOBİRLİK depolarında aynı yıldan kalma bir miktar daha fındık bulunduğuna dikkat çeken Hisoğlu, "Bu ürünün satışı ile elde edilen kazanç daha da artabilir. Bu gelir, hükümet tarafından üreticinin 2004 yılında uğradığı zararın tazmini için kullanılabilir. Satıştan elde edilecek gelire hükümet bazı afet kaynaklarından katkıda bulunarak, üreticinin mağduriyetini biraz olsun gidermenin gayreti içine girmelidir" şeklinde konuştu.