Fındıkta taban fiyat beklentisi

GİRESUN (İHA) - Türkiye'nin en büyük fındık ihracatçısı ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Ahmet Başkan, Türkiye'de arz fazlası fındığın eritilebilmesi için yüksek taban fiyatı yerine, üreticilerin belli oranda desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan, fındık taban fiyatının açıklanmamasına tepki göstererek "Fındıkta üretim ve tüketim dengesizliği sorunu var. Bugün dünyada 1 milyon 250 bin ton fındık üretim kapasitesi var. Tüketim ise sadece 650 bin ton civarında. Öncelikle buna çözüm bulunmalı. Yeni pazarlar mı aranacak ne yapılacaksa yapılsın. Özerkleşmeyi herkes bir fantezi sandı. Bugün yaşanan gerçekleri o zaman göremediler. Biz o zaman da tavrımızı koyduk, ama dinletemedik. 4572 sayılı yasaya göre Fiskobirlik'in arz fazlası fındığı alma zorunluluğu yok. Bu, birliklerin yeniden yapılandırılması kurulunun nihai kararıdır. Yanlış fiyat politikaları Türkiye'yi fındıklık cenneti yaptı" dedi.

Reklam
Reklam

Geçmişte fon konusunda da çok kötü günler yaşadıklarını kaydeden Başkan, "Fon her zaman üreticin cebinden çıkan dolaylı bir paradır. Bun hep söyledik. Fındığa 30 cent gibi bir fondan kaynak düşünülüyor, bu da 50 ile 60 trilyon yapar. Fındığın desteklenmesine yetmez. Fındığa yüksek fiyat uygulanması da yanlış. Gerçekçi fiyat uygulanmalı. Gerekirse üretici açıktan desteklenmelidir" diye konuştu.

Fındıkta oluşan fiyatı Türkiye'nin belirlemediğini ifade eden Başkan, "Bu yıl Avrupa ülkelerinde de stok var. Bizim pazarımızın yüzde 80'ni zaten Avrupa. Bu yıl fazla bir talep olacağını sanmıyorum. 1995 yılında bir kaos yaşanmıştı. Aynı sıkıntı bu yıl da olabilir. Üretim tüketim dengesizliği devam ettiği sürece, fiyat belirlenmesi kolay olmaz. Biz fiyatı dışarıdan alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.