Fındıkta Üretici Sorunu

TTB Başkan Yardımcısı Eyyüp Ergan, fındığın iyi para etmediğini belirterek, “Ama yine de üretici bahçesine...

TTB Başkan Yardımcısı Eyyüp Ergan, fındığın iyi para etmediğini belirterek, “Ama yine de üretici bahçesine gereken önemi vermiyor” dedi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyyüp Ergan, fındığın çok önemli bir tarımsal ihraç ürünü olmasına ve Trabzon’u da ihracatta net kazanımda ilk sıraya çıkarmasına rağmen, üretici tarafından hak ettiği kadar önemsenmediğini ileri sürdü.

Ergan, son yıllarda ihracat ve iç tüketimin artmasıyla Türkiye için 600-700 bin tonluk üretimin normal, yani tüketilebilir hale geldiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“Piyasadaki fiyatlar üreticiyi memnun edici seviyeye ulaşmıştır. Kanaatim odur ki, fiyatlardaki bu memnuniyet önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Ancak fındıktan para kazanmak sadece fiyatla olmuyor, olmaz. Verimi ve kaliteyi arttırmak fiyattan daha sağlıklı, istikrarlı ve iyi kazanç getirir. Bu durumda ortada önemli bir sorun bulunuyor. O da üreticinin fındık bahçelerine gereken önemi vermediği, gerektiği kadar gitmediğidir. Bu nedenledir ki, özellikle Doğu Karadeniz’de dönüm başına verim miktarı giderek azalmaktadır. Artık dönümde 100 kilonun altında rakamlar telaffuz ediliyor. Oysa olması gereken 200’lü kilolara çıkmaktır. Bu yılki ürün için hava şartları iyi gidiyor. Son günlerde yaşanan sıcaklıkları da atlattığımız takdirde, Trabzon’da ki fındığın zarar görmeyeceği kanısındayım.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: