Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Artırma Projesi'ne Destek

 Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Edip Sevinç, "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi'ne destek verdiklerini bildirdi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Edip Sevinç, "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi'ne destek verdiklerini bildirdi. Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Ticaret Borsası koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının katkıları ve sektörle ilgili tüm kuruluşların desteğiyle 19 Aralık'ta uygulamaya konulan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi"ni, Türk fındığı için milat derecesinde dönüşüm olarak gördüklerini belirtti. Projeye her aşamada azami desteği vereceklerine dikkati çeken Sevinç, "Özellikle Doğu Karadeniz'deki fındık bahçeleri çok ama çok yaşlı. Bu nedenle bahçelerden çok düşük verim alınabiliyor. Bahçelerin yenilenmesiyle meydana gelen verim ve kalite artışı Türkiye'ye, özellikle de üreticiye kazandıracaktır" ifadelerini kullandı. Üretimde verim ve kalite ile oluşacak istikrarın Türkiye'nin fındıkta kendisine rakip olmaya çalışan ülkeleri daha kolayca saf dışı edebilmesine imkan tanıyacağını vurgulayan Sevinç, şöyle devam etti: "Fındıkta rakipsiziz demek doğru değil. Doğumuzdaki Gürcistan ve Azerbaycan'da, Amerika'da, Şili'de yeni fındık bahçeleri tesis ediliyor, üretim artırılıyor. Türkiye, söz sahibi olduğu dünya piyasasındaki yerini korumak, hatta rakiplerini saf dışı ederek azami derecede pay almak için bunları dikkate almak, üretim ve kaliteyi artırıp daha fazla fındık satabilmek için çalışmalı, çaba göstermelidir. Bir ürün iyi para ediyorsa, ticari değeri varsa o ürünü saklamak mümkün değildir. 2012-2013 sezonunda ihraç edilen 300 bin tonu aşkın iç fındık göstermiştir ki Türkiye üretimlerini ihraç edebilir. Eski hesaplar artık yok. Türkiye artık eskiden olduğu gibi yüksek rekolte yıllarında elinde fındığın kalacağı bir ülke değildir. İhracatçımız serbest piyasa koşullarında dünyanın dört bir yanını gezerek fındık satmanın çabası içindedir. Gelinen nokta da bunun meyvesidir." Sevinç, 2009'dan itibaren uygulanmaya başlanan serbest piyasa rejiminin, üreticilerin alan bazlı desteklenmesi ile de pekişerek istikrarlı bir sistem oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Alan bazlı sistem gözden geçirilerek aksayan yönleri düzeltilmelidir. Biraz tembellik yarattığı gerçektir ama bahçelerin sökülerek yeni dikim ile gençleştirilmesi, yenilenmesi ve bu çalışmaları yapanlara daha fazla destek verilmesi en doğrusudur."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: