Finlandiya'nın önerilerinde değişiklik yok

Lefkoşa (AA)- AB dönem başkanı Finlandiya'nın Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi Risto Pipponen, Finlandiya'nın önerileriyle ilgili olarak temelde hiçbir değişiklik yapılmadığını söyledi.

Lefkoşa sınırları içerisinde kalan ara bölgedeki son mayınların patlatılması için bugün BM tarafından düzenlenen törene katılan Pipponen, Türk ve Rum gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pipponen, Fin önerilerinde değişiklik yapıldığı söylentilerinin hatırlatılması üzerine, "Tartışılacak konular var, ancak temel unsurlarda bir değişiklik yok" dedi.
"Temel unsurlar" ve "tartışılacak konular" hakkında ayrıntı vermeyen Pipponen, "Şu anda dönem başkanlığı öneriler hakkında hiçbir bilgi açıklamayacaktır" diye konuştu.
"Türkiye'nin limanlarını Rum bandıralı gemi ve uçaklara 6 Aralık tarihine kadar açmaması durumunda, AB'nin tavrının ne olacağının" sorulması üzerine de Büyükelçi Pipponen, "Bu, Komisyonun sunacağı önerilere, bunun akabinde de AB Konseyinin karalarına yansıyacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Pipponen, 6 Aralık tarihine kısa bir süre kaldığının hatırlatılması üzerine ise taraflarla ayrı ayrı görüşüldüğünü, uzlaşmaya varılacak bir durum görüldüğü takdirde tüm kesimleri bir araya getirme yönüne gidebileceklerini açıkladı. Uzlaşma yönünde umutlu olduklarını ifade eden Pipponen, "Ümitliyiz ve bu yönde de çalışıyoruz" dedi.
"Fin önerilerinin iki taraf için de kazanç getireceği görüşünde olduğunu" belirten Pipponen, "Bu bir 'kazan-kazan' durumudur. Bu, iyi bir fırsattır. Bu fırsat kaçırıldığı takdirde yazık olacak" diye konuştu.