Fırat: Adıyaman için herkes elini taşın altına koysun

Adıyaman'ın Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, uzun zamandır gündemi meşgul eden Nemrut Milli Parkı Tümülüsü’nün...

Adıyaman'ın Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, uzun zamandır gündemi meşgul eden Nemrut Milli Parkı Tümülüsü’nün Malatya iline kaptırılması söylentilerinin, Adıyaman halkının seçilmiş ve atanmış idarecilerine olan güvenleri zedelediğini söyledi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Fırat, Adıyaman’ın son 30 yılını değerlendirmeleri durumunda bunun nedenlerini daha iyi anlayacaklarını ifade etti. Fırat, “Başta Güney Doğu Anadolu Projesi olan Atatürk Barajı havzasına bakalım. Baraj yapılmadan önce ilimiz Fırat Nehri sınırı coğrafi ve tarihi haritasına baktığımızda kıyısındaki topraklarımız çok verimli, tarıma birinci derece elverişli ova ve her metre karesinde Kommagene Kralığı’nın tarihi kalıntılarını görüyorduk.” dedi. GAP tamamlandığında bölge coğrafi haritasına bakıldığı zaman, Fırat Nehir Havzası’nın Şanlıurfa iline doğru hafif genişlemiş ve Adıyaman topraklarına hançerler savurmuş olarak görüldüğünü kaydetti. Bu hançerlerin her geçen gün halkın yaralarını tekrar tekrar sosyo-ekonomik olarak kanattığını vurgulayan Fırat, bölgenin tarihi haritasına bakıldığında Kommagene Kralığı merkezinin başşehri olan Samsat’ın tüm tarihi dokusunun kaybolduğunu bildirdi.
GAP ile hayat bulan Şanlıurfa tarımı ve turizminin her geçen gün artmaya devam ettiğini açıklayan Başkan Fırat, “Ayrıca yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kalan Adıyaman bölgesindeki halka görsel uygulamalı eğitim yapılmadı. Ancak Atatürk Barajı yapıldığında canını zar-zor kurtaran halkımızın aksine Şanlıurfa'da yapılan Birecik Barajı'ndan dolayı nüfusun yeniden yerleşimi, istihdamı, sosyo –ekonomik yatırımlar için her türlü adaptasyon ve uygulamalı eğitim çalışmaları yapılmıştır. Dünyaca ünlü olan Adıyaman tütünü yetiştirilirken halkın çoğu kırsalda yaşamaktaydı. Tütün yetiştiriciliği zahmetli olduğundan normalde ekonomik olarak pek faydalı olamayan yaşlı ve çocuk halk direkt olarak fayda sağlayıcılar konumundaydı. Doğal olarak ekonomisi yerinde olan halk devletten sosyal beklentileri olmadığı gibi, ekonominin kalbi olan esnafa da kazanç kapısıydılar.” diye konuştu. Adıyaman'da tütün yetiştiriciliği yasaklandığında alternatif ürün de bulunamadığından kırsalda yaşayan halkın çoğunun şehre taşınmak zorunda kaldığını belirten Yusuf Fırat, “Devlet kapısında dilenci durumuna düşen çiftçilerimiz yılın dokuz ayı evinden uzak ırgat durumuna düştü. Kısacası Adıyaman ırgat şehri olarak anılmaya başlandı. Ülkemizin ham petrol rezervlerinin çoğu ilimizde çıkmasına rağmen halkımız neredeyse hiçbir şekilde TPAO’dan da faydalanamamakta. Ülkemizde başlatılan öncelikli kalkınma derecelendirilmesinde ise ilimiz kalkınmada öncelikli 4. bölge olması gerekirken 3. bölge olmasını tam bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz