Fırat Üniversitesi personel alacak

Fırat Üniversitesi Çeşitli branşlarda farklı enstitüleri için sınavla personel alınacağını duyurdu.

Fırat Üniversitesinde yapılan duyuruda şöyle denildi; 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Güz yarıyılında Eğitim, Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitülerinin aşağıda belirtilen programlarına, Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre yapılacak sınavla yüksek lisans ve doktora öğrencisi alınacaktır.

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ANABİLİM DALI Y. LİSANS DOKTORA

İLKÖĞRETİM

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği - -

Sınıf Öğretmenliği 8 -

Fen Bilgisi Eğitimi 14 2

Matematik Eğitimi 7 -

EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM 7

Reklam
Reklam

EĞİTİM YÖNETİMİ TEFTİŞİ PLANLAMASI - 4

VE EKONOMİSİ

EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM 40

II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

EĞİTİM YÖNETİMİ TEFTİŞİ PLANLAMASI 40

VE EKONOMİSİ

II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

TÜRKÇE EĞİTİMİ 9 -

BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ 15+2 -

EĞİTİMİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Yüksek Lisans Doktora

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ 1 7

BİYOLOJİ 3

BİYOMÜHENDİSLİK 20 -

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 8 1

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ 5 2

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ 5 -

FİZİK İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 4 2

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ 12 8

KİMYA 17* 4

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ 11 4

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ 20 12

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ 19 -

MATEMATİK 14 4

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 29 14

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ 6 4

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 6 -

SU ÜRÜNLERİ TEMEL BİLİMLER 9 3

SU ÜRÜNLERİ AVLAMA VE İŞLEME TEKNOLOJİSİ 6 -

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 3 -

* İşaretli Analitik Kimya Bilim Dalında 1 Kişilik Yatay Geçiş Kontenjanı Ayrılmıştır.

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ANABİLİM DALI Y. LİSANS DOKTORA

TIP PROGRAMI

Biyofizik 1 -

Halk Sağlığı 3 -

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları/Odyoloji 2* -

Tıbbi Biyokimya 2 -

Tıbbi Farmakoloji 3 -

Tıbbi Mikrobiyoloji 5 -

Reklam
Reklam

Tıbbi Biyoloji 3 -

VETERİNER PROGRAMI Y.LİSANS DOKTORA

Anatomi - 3

Biyokimya 1 3

Cerrahi 10 10

Doğum ve Jinekoloji 3 3

Dölerme ve Suni Tohumlama - 3

Farmakoloji ve Toksikoloji 1 3

Fizyoloji 1 -

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları 2 5

Histoloji Embriyoloji - 4

İç Hastalıkları 3 4

Mikrobiyoloji 1 -

Parazitoloji 2 2

Patoloji 3 3

Zootekni 3** 3

Veteriner Programı Doktora programına müracaat edecek 4 yıllık lisans mezunu adayların, ilgili anabilim dalında yüksek lisans yapmış olma şartı aranır.

* Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Bölümünü bitirmiş olmak ve sonrasında herhangi bir bölümden lisans tamamlamış olmak veya Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Bölümü, Psikoloji Bölümü, Çocuk Gelişimi Bölümü, Biyoloji Bölümlerinin herhangi birinde lisans yapmış olmak.

** Veteriner Fakültesi veya Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü mezunu olması istenmektedir.

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ANABİLİM DALI Y. LİSANS DOKTORA YAB. UYRUKLU TEZSİZ Y.LİSANS

II. ÖĞRETİM

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Reklam
Reklam

Eski Türk Dili - 1 1 -

Yeni Türk Dili 3 - 1 -

Yeni Türk Edebiyatı 2 - - -

Türk Halk Edebiyatı 4 - - -

Eski Türk Edebiyatı 2 1 - -

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ

Tefsir 4 2 - -

Hadis - 1 - -

Kelam 1 2 -

İslam Hukuku 2 - - -

İslam Mezhepleri Tarihi 2 - - -

Arap Dili ve Belagatı 2* - - -

FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ

İslam Felsefesi 2 - - -

Dinler Tarihi 3 2 - -

Din Felsefesi 3 - - -

Felsefe Tarihi 2 - - -

COĞRAFYA

Fizki Coğrafya 5 - - -

Beşeri ve İktisat Coğrafyası 1 1 - -

Türkiye Coğrafyası 4 1 - -

Bölgesel Coğrafya 1 - - -

SOSYOLOJİ

Kurumlar Sosyolojisi 2 1 - -

Genel Sosyoloji Ve Metodoloji 1 1 - -

Sosyometri 4 - -

MÜZİK

Türk Sanat Müziği 2 - -

Türk Halk Müziği 2 - -

TARİH

Genel Türk Tarihi 2 1 -

T.C. Tarihi 2 - -

Yeniçağ Tarihi 3 1 -

Yakınçağ Tarihi 5 1 -

Ortaçağ Tarihi 2 - -

**TARİH (BATMAN ÜNİV.-FIRAT ÜNİV.

ORTAK Y.LİSANS PROG.) 10 - - -

TEKNOLOJİ VE BİLGİ YÖNETİMİ 13 4 5

BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI

Alman Dili ve Edebiyatı 4 - -

Fransız Dili ve Edebiyatı 2

İŞLETME 19 - 1

SOSYOLOJİ - - - 40

GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİK YÖNETİMİ - 50

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ - - 60

Reklam
Reklam

İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI - - 25

AFET VE KRİZ YÖNETİMİ - - 50

* Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Arap Dili ve Belagatı bilim dalımıza başvuracakların, İlahiyat Fakültesi veya Arap Dili ve Edebiyatı mezunu olmaları gerekmektedir.

** Batman Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüleri Tarih Tezli Ortak Yüksek Lisans programına 2013–2014 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında 10 Tezli Yüksek Lisans öğrencisi alınacaktır.

Tarih Tezli Ortak Yüksek Lisans Programındaki derslerin %65’i Batman Üniversitesi’nde %35’i ise Fırat Üniversitesi’nde verilecektir. Başvurular Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’ne şahsen yapılacaktır.

Fen-Edebiyat Fakültelerinin Tarih Bölümü ile Eğitim Fakültelerinin Tarih Öğretmenliği Bölümünden mezunu olanlar başvurabilir.

İkinci danışmanlar Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden atanacaktır.

Diğer şartlar ve evraklar ortaktır.

GENEL BAŞVURU ŞARTLARI

• Birden fazla anabilim dalına veya enstitüye başvuru yapılamaz.

Reklam
Reklam

• Tezsiz yüksek lisans mezunları doktoraya başvuramaz.

• Eğitim, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitülerine başvuracak adayların mezun olduğu lisans veya yüksek lisans programı, başvurulan anabilim dalından farklı ise, adaylar başvurduğu alanla ilgili yazılı sınava alınacak, başarılı olanlar (50 ve üzeri puan alanlar) Bilimsel Hazırlık Programına tabi tutulacaktır.

• Sağlık Bilimleri Enstitüsüne başvuracak adayların mezun olduğu lisans veya yüksek lisans programı, başvurulan anabilim dalından farklı ise, adaylar başvurduğu alanla ilgili yazılı sınava alınacak, başarılı olanlar (50 ve üzeri puan alanlar) ilgili anabilim dalı gerekli gördüğü takdirde Anabilim Dalı kurulunun teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararıyla Bilimsel Hazırlık Programına tabi tutulacaktır.

• Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi, Türkçe Eğitimi, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi, İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği için “EŞİT AĞIRLIKLI ALES”, İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi ve İlköğretim Matematik Eğitimi için “SAYISAL ALES” puanı esas alınacak olup, ALES puanları en az 55 olmalıdır.

Reklam
Reklam

• Fen Bilimleri Enstitüsü’nün bütün anabilim dalları yüksek lisans ve doktora programları için “SAYISAL ALES” puanı esas alınacak olup, SAYISAL ALES puanı en az 55 olmalıdır.

• Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı tüm anabilim dalları yüksek lisans ve doktora programları için “EŞİT AĞIRLIKLI ALES” puanı esas alınacak olup, EŞİT AĞIRLIKLI ALES puanı en az 55 olmalıdır. Diğer tüm anabilim dalları yüksek lisans ve doktora programları için “SÖZEL ALES” puanı esas alınacak olup, SÖZEL ALES puanı en az 55 olmalıdır.

• Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün Tıp yüksek lisans programları, Veteriner yüksek lisans ve doktora programları için “EŞİT AĞIRLIKLI” veya “SAYISAL” ALES puanı esas alınacak olup, ALES puanı en az 55 olmalıdır.

• Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıp doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının Temel Tıp puanının en az 50 olması veya ALES “SAYISAL” kısmından 55 puan almış olmaları, Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise ALES “SAYISAL” kısmından 55 puan almış olmaları gerekir. Temel Tıp puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) Temel Tıp Bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanının 0.7; Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0.3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir (TUS belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır).

Reklam
Reklam

TEZLİ YÜKSEK LİSANS BAŞVURU ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME

• Yüksek lisans programlarına müracaatlarda, başvurulan programın puan türünde standart ALES puanı 55 olacak, yabancı dil şartı ve mezuniyet not ortalaması aranmayacaktır.

• Değerlendirme: ALES puanının %55’i, lisans mezuniyet notunun %25’i, varsa YDS veya eşdeğer sınav puanının %20’si toplanarak başarı puanı hesaplanır. Yabancı dil notunun değerlendirmeye alınabilmesi için puanın en az 40 olması gerekir. Başarı puanı 60 ve üzerinde olan adaylar başarı puanına göre sıralamaya tabi tutulur. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek adaylar belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Lisans derecesini başvurduğu tezli yüksek lisans programından farklı alanda almış olan aday, öncelikle başvurduğu alanla ilgili bir yazılı sınava alınır. Bu sınavdan 50/100 ve üzerinde puan alan aday değerlendirme ölçütlerine tabi tutulur. Değerlendirmede adayların transkriptlerindeki dörtlük sistemdeki not ortalamaları Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen tablo esas alınarak yüzlük sisteme dönüştürülür. Transkriptlerinde yüzlük notu bulunmayanların getirecekleri ek belgeler kabul edilmeyecektir.

Reklam
Reklam

• Lisans derecesini bölüm/program birincisi olarak tamamlayan Fırat Üniversitesi mezunları, mezuniyetlerini takip eden eğitim-öğretim yılı içerisinde, mezun olduğu anabilim/bilim dalında açılacak tezli yüksek lisans programına, başvuru şartlarını sağlamak koşulu ile doğrudan kabul edilirler.

TEZSİZ II. ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS BAŞVURU ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME

• Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, lisans mezuniyet notu dikkate alınıp en yüksek olandan başlamak üzere adaylar sıralamaya tabi tutulur. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek aday belirlenir. Eşitlik halinde ALES puanı dikkate alınır. Eşit puana sahip adayların ALES puanı bulunmadığı takdirde kura çekilir.

• Tezsiz II. Öğretim yüksek lisans programını kazanan adayların kesin kayıtları 26-27 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. Boş kalan kontenjanlar için yedek listedeki adaylardan 28 Ağustos 2013 tarihinde şahsen bir dilekçe ile müracaat eden adaylar arasından puan sıralamasına göre alınan öğrencilerin de 29 Ağustos 2013 tarihinde kesin kayıtları yapılacaktır.

• Tezsiz II. Öğretim yüksek lisans programına 30 öğrenciden az sayıda kayıt yapılırsa program açılmayacaktır.

• Tezsiz II. Öğretim yüksek lisans programlarının 2013-2014 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı harç ücretleri;

“İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı” 2000 TL. (3 Yarıyıl)

“Sağlık Kurumları Yöneticiliği” 2000 TL. (2 Yarıyıl)

“Afet ve Kriz Yönetimi” 2000 TL. (2 Yarıyıl)

“Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi” 1600 TL. (3 Yarıyıl)

“Sosyoloji” 1600 TL dir. (3 Yarıyıl)

• “İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı” tezsiz yüksek lisans programına başvuranların, Tüm Mühendislik Fakültesi Mezunları, Mimarlık Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Fen Fakültesi Fizik ve Kimya Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, İşletme ve Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun olması,

• “Sağlık Kurumları Yöneticiliği” “Afet ve Kriz Yönetimi”, “Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi” ve “Sosyoloji” tezsiz yüksek lisans programlarına başvuranların her hangi bir lisans programından mezun olmaları gerekmektedir.

DOKTORA BAŞVURU ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME

• Yüksek lisans diploması ile başvuranların en az; programın puan türünde standart ALES ve YDS (alanı ile ilgili ÜDS) veya eşdeğer sınavlardan 55 puan alması ve yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının 75/100 olması gereklidir.

• Değerlendirme: ALES notunun %50’si, yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si, YDS veya eşdeğer sınav puanının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınavının %10’u alınarak hesaplanır. Puanı 70 ve üzerinde olan adaylar sıralamaya tabi tutularak, asıl ve yedek listeler belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Aday, ilgili program/anabilim dalı başkanlığında yapılacak bilimsel değerlendirme yazılı ve sözlü sınavlarına girmek zorundadır. Sınavlardan birine girmeyen aday başarısız kabul edilir.

• Bilimsel değerlendirme sınav notu, yazılı ve sözlü puanların ortalaması alınarak hesaplanır, bir tutanakla kayıt altına alınır ve sınav evrakları enstitüye gönderilir. Lisans veya yüksek lisans derecesini başvurdukları doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar, bilimsel değerlendirme sınavından önce başvurdukları alanla ilgili bir yazılı sınava alınır. Bu sınavdan 50/100 ve üzerinde puan alan aday değerlendirme ölçütlerine tabi tutulur.

• Üniversitemizde yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra doktora öğrenimine en fazla bir yarıyıl ara vererek başvuruda bulunan adaylardan yeniden ALES puanı istenmez.

• Bağıl değerlendirme sistemine ilişkin dönüşümlerde YÖK’ün not dönüşüm tablosu esas alınır.

• Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans gerektirmeyen programlarda (hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olanlar) lisans mezuniyet notu en az 65/100 ve en az; programın puan türünde standart ALES ve YDS (alanı ile ilgili ÜDS) veya eşdeğer sınavlardan 55 puan alması gerekmektedir.

DOĞRUDAN DOKTORA ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME

• Hazırlık sınıfı hariç dört yıllık lisans diploması ile doğrudan doktoraya başvuranların en az; ALES puanı 80, YDS (alanı ile ilgili ÜDS) veya eşdeğer sınav puanı 55 ve lisans mezuniyet notu 4 üzerinden en az 3 olması gereklidir.

• Aday, ilgili program/anabilim dalı başkanlığında yapılacak bilimsel değerlendirme yazılı ve sözlü sınavlarına girmek zorundadır. Sınavlardan birine girmeyen aday başarısız kabul edilir.

• Bilimsel değerlendirme sınav notu, yazılı ve sözlü puanların ortalaması alınarak hesaplanır, bir tutanakla kayıt altına alınır ve sınav evrakları enstitüye gönderilir. Lisans derecesini başvurdukları doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar, bilimsel değerlendirme sınavından önce başvurdukları alanla ilgili bir yazılı sınava alınır. Bu sınavdan 50/100 ve üzerinde puan alan aday değerlendirme ölçütlerine tabi tutulur.

• Değerlendirme: ALES notunun %50’si, lisans/yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si, YDS veya eşdeğer sınav puanının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınavının %10’u alınarak hesaplanır. Puanı 70 ve üzerinde olan adaylar sıralamaya tabi tutularak, asıl ve yedek listeler belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir.

BAŞVURU TARİHLERİ

• Tezli Öğretim yüksek lisans ve doktora başvuruları, 19-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

• II. Öğretim tezsiz yüksek lisans başvuruları, 26-27 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

BİLİMSEL DEĞERLENDİRME SINAV TARİHLERİ

• Başvuracağı yüksek lisans programlarından farklı alanlardan mezun olan adaylar için yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme Sınavları 02 Eylül 2013 Pazartesi günü saat 10.00’da Enstitülerin ilgili anabilim dallarında yapılacaktır.

• Doktora programlarına başvuracak adayların Bilimsel Değerlendirme Sınavları 03 Eylül 2013 Salı günü saat 10.00’da Enstitülerin ilgili anabilim dallarında yapılacaktır.

KESİN KAYIT TARİHLERİ

• Tezli-Tezsiz II. Öğretim yüksek lisans ve doktora programlarını kazanan adayların kesin kayıtları 16-18 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. Yedek listede yeralan adayların başvuruları 19 Eylül 2013 Perşembe günü olup kesin kayıtları ise 20 Eylül 2013 tarihinde yapılacaktır.

İSTENEN BELGELER

1. Başvuru ve özgeçmiş formu “www.firat.edu.tr/ adresi ilgili enstitünün hazır formlar kısmından veya Enstitülerden alınabilir,

2. TC Kimlik Numaralı nüfus cüzdanı fotokopisi,

3. Lisans veya yüksek lisans diplomasının fotokopisi,

4. Transkriptin fotokopisi (Ön lisanstan, tamamlama yoluyla lisans mezunu olan adayların ön lisans transkriptini getirmeleri),

5. Lisans veya yüksek lisans öğrenimini Yurtdışında tamamlamış adayların Yükseköğretim Kurulunca verilen denklik belgesini, diploma ve transkriptlerinin noterce Türkçeye çevrilmiş örneğini de eklemeleri,

6. ALES belgesinin fotokopisi,

7. YDS veya eşdeğer sınav belgesinin fotokopisi,

8. Mevzuata uygun bir adet vesikalık fotoğraf (kesin kayıt sırasında iki adet),

9. Kesin kayıt hakkı kazanan erkek adaylar; kayıt sırasında askerlik belgesinin asıllarını vermek zorundadırlar.

10. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylar yukarıda verilen fotokopi niteliğindeki belgelerin ilgili enstitü yetkilisinin “aslı gibidir” onayını yapabilmesi için asıllarını ibraz etmek zorundadır.

11. Enstitüler gerçeğe aykırı beyanda bulunularak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

• Bilimsel Değerlendirme sınavlarına girecek adaylar, müracaat sırasında Enstitü tarafından verilecek sınav kimlik belgelerini sınav sırasında mutlaka yanlarında bulunduracaklardır.

• Adayların şahsen veya vekaletli dilekçe (sınav kimlik kartını kendisi almak şartıyla) ile başvurusu zorunludur. Eksik evrakla başvuru kesinlikle kabul edilmeyecektir.

• II. Öğretim tezsiz yüksek lisans programına kesin kayıt yaptıran adayların kayıt sildirmeleri durumunda harç ücreti iade edilmez.

Arzu AKIN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz