Fırat yumuşak kaplumbağası "yok oluşa" gidiyor

Diyarbakır (AA)- Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, Fırat yumuşak kaplumbağasının soyunun tükenmekte olduğunu belirterek, koruma altına alınmasını istedi.

Biricik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki en önemli endemik türler arasında gösterilen ve "Rafetus Euphraticus" olarak adlandırılan Fırat yumuşak kaplumbağalarının soyunun tehlike altında olduğunu söyledi. Kaplumbağaların Fırat ve Dicle su sistemine özgü bir tür olduğunu ifade eden Biricik, "Fırat'ta doğal ortamın bozulması nedeniyle popülasyon ya çok küçüldü ya da hiç kalmadı" dedi.

Reklam
Reklam

Türün soylarının tehlike altında olduğunun Uluslararası Doğayı Koruma Örgütü tarafından dünyaya bildirildiğini ve son bir yıldır bu türe ilişkin araştırmaların yoğunlaştığını anlatan Biricik, şöyle dedi:"Şimdiye kadar edindiğimiz bilgiler bu türün bireylerinin git gide küçüldüğünü işaret ediyor. Duruma göre boyları 1 metreyi aşabiliyor. Zaman zaman vatandaşlarımız çok daha büyükleri ile karşılaştıklarını söylüyorlar. Son araştırma sonuçlarına göre vücut büyüklükleri azalma eğilimi gösteriyor. Bu da hayvanların yaşlanmadan öldüğünü gösteriyor. Gözlemlerimizde daha küçük bireylere de rastlayamayışımız yine bu türlerin tükenmekte olduğunu kanıtlar nitelikte."

Biricik, bu türün yok olmasına neden olan başlıca etkenin kaplumbağaların yaşam alanlarının yok edilmesi olduğunu belirterek, su sistemlerine yönelik projelerde bu hassas türlerin durumunun dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Küresel ısınma sürüngenleri etkilediği gibi bu türü de yakından etkileyeceğine işaret eden Biricik, Fırat yumuşak kaplumbağasının yok olmaması için bir an önce koruma altına alınmasını istedi.

Reklam
Reklam