Fırıncıdan belediyelere: Ruhsatsız dükkanlara karşı denetimi artırın

Un ve unlu mamuller sektörü, kayıt dışı ekmek üretiminden dertli. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve...

Un ve unlu mamuller sektörü, kayıt dışı ekmek üretiminden dertli. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir, ruhsatsız fırın sorununun alınan önlemlere rağmen aşılamadığından yakındı. Demir, burada belediyelerden ve tarım il müdürlüklerinden denetimlerini artırmasını talep etti.

İstanbul Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özer de “Ruhsatsız fırınların adedi fazla, çünkü belediye başkanları bunlara göz yumuyor.” dedi. Özer, tarım il müdürlüklerinin bu anlamda sorumluluklarının artırılmasını önerdi.

Reklam
Reklam

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan ekmek israfının önlenmesi ile ilgili alt komisyon, ruhsatsız fırın konusunu yeniden gündeme getirdi. Toplantıda sektörün önde gelen aktörleri dinlendi; kayıt dışı faaliyet yürüten fırınların ayrı gramajda ekmekler üretip sektöre darbe vurduğuna işaret edildi. Toplantıda dile getirilen yorumlar un ve unlu mamuller sektöründen karşılık gördü. İTO ve EKÜDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir, “Araştırmalarımıza göre İstanblul’da 2 bin 700 fırın var. Şehirde 700 dolaylarında da ruhsatsız fırın söz konusu.” saptamalarında bulundu.

Ruhsatsız fırın sorununun alınan tüm önlemlere rağmen devam ettiğini anlatan Demir, “Kanunlara ve müeyyidelerin ağır olmasına mukabil ruhsatsız fırınların önü alınamadı. Sıfır noktasına gelmedi. Ama belediyeler denetimini, tarım müdürlükleri denetimlerini artırırsa yenilerin açılması engellenir.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise şehirde bine yakın ruhsatsız fırının bulunduğundan şikâyet etti. Ruhsatsız fırın adedinin fazla olduğunu belirten Özer, “Çünkü belediye başkanı bunlara göz yumuyor. “ dedi.

Reklam
Reklam

Tarım il müdürlüklerinin üretilen malları denetleyebildiğini aktaran Özer, “Onlar için ruhsatlı olup olmadığı önemli değil. Burada maalesef müdürlükler görevlerini yapma gayretine girseler de belediyelerin ruhsatsızlara müsaade etmeleri fiyatları artırıyor, halkın cebini yakıyor. “ yorumunu yaptı. Tarım il müdürlüklerinin etkin olabilmeleri, fırınların kapatılmaları adına yaptırımda bulunabilmelerini teklif etti.

FIRINCILARA GÖRE EKMEKTE İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN GRAMAJ İNDİRİLMELİ

Ekmek israfı, un ve unlu mamuller sektörü ile ekonomiye büyük darbe vuruyor. Tehdidi gören Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, denetimlerini artırdı; ekmeğin gramajını indirdi. Tedbirleri yeterli bulmayan EKÜDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir, “Gelinen aşamada 250 gramdan daha küçük gramlarda ekmek üretilmeli. Tüketici bilinci artırılmalı. Bir de marketler büyük adetlerde ekmek satın alıyor, satamadıklarını iade ediyor. Burada ciddi bir israf söz konusu. İşte buna karşı tedbirler alınabilir.” önerilerinde bulundu.

Reklam
Reklam

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın alacağı kararlarla israfın önüne geçilebileceğini savundu. Özer, gramajların küçültülmesini gerektiğini vurgularken; şunları kaydetti:

“Gramaj küçültülürken fırıncılar odasına insiyatif verilmeli. Gramajlarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 250 grama dayatması vardı. Biz, illere göre odaların gramajları belirlemesinden yanayız. He ilin odasına dilediği gramajları belirleme hakkının verilmesini savunuyoruz. Burada bakanlık bizim yetki alanımıza müdahale ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz