Fırında Lahmacun Tarifi

Arapçada etli hamur anlamına gelen lahmacunun, aslen bir Arap yemeği olduğu söylenmekte. Tarihi günümüzden 5000 yıl önceye, Babillilere kadar gittiği söyleniyor. Güneydoğu illerimizde yüzyıllardır yapılan lahmacun, 70'li yıllardan itibaren tüm ülkeye yayılmıştır. Yöresel olarak farklılıklar gösterse de, temel olarak ince açılmış hamura, bölgeden bölgeye değişen baharatlar ve sebzelerle lezzetlendirilmiş kıyma döşeyerek, taş fırınlarda pişirilen lahmacunu evlerimizde de yapabiliriz. Yanında bir bardak ayran ve bol maydanozla, hem sağlıklı hem de besleyici bir öğün olacaktır. Közlenmiş patlıcan da bu menüye çok yakışacaktır. Bu tarifi okuyan pek çok kişinin, "lahmacun böyle olmaz" diyeceği kesin. Özellikle yöresel yemeklerde, herkesin bir olmazsa olmazı ya da olursa olmazı, mutlaka vardır. Bu tarif, herhangi bir bölgeye ait değil. Pratik olarak, lahmacuna en yakın lezzeti bulmaya çalıştığımız bir deneme diyelim.

Reklam
Reklam

Karıştırma kabına ya da düz bir zemine unu alın, tuzunu katıp karıştırın ve ortasını havuz şeklinde açın.


Unun ortasına açtığınız havuza 1 bardak suyu boşaltıp önce elinizi bulaştırmadan, bir çatal yardımıyla karıştırmaya başlayın. Yavaş yavaş yine su ekleyerek, hamur toparlanmaya başladığında ellerinizle yoğurmaya geçin. Yumuşak ama gevşek olmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve üzerini örterek yarım saat kadar dinlendirin. Bu arada siz de lahmacunlarınızın iç harcını hazırlayın.


Kuru soğanları robotta çekin ya da rendeleyin, ardından tel süzgece dökerek, acı suyunun süzülmesini sağlayın.


Domates, kırmızı biber, sapları ayıklanmış maydanoz, sarımsak, salçalar ve baharatları robota alıp çekin. Ya da tüm malzemeleri incecik kıyıp baharatlarla birlikte yoğurun.


Sebze, salça ve baharat karışımını, sıvı yağı da ekleyerek kıymayla karıştırıp iyice yoğurun. İç harcınız hazır.


Fırını 250 dereceye ayarlayın. Hamurdan istediğiniz boyutta parçalar kopararak, unladığınız tezgahta incecik açın ve iç malzemesini elinizle yedirerek yayın. Yağlayıp hafifçe unladığınız tepsiye dizdiğiniz lahmacunları, fırının orta gözüne yerleştirerek 10-15 dakika kadar pişirin.

Reklam
Reklam