First Lady adaylarından Füsun İhsanoğlu, CHP ve MHP tarafından ortak Cumhurbaşkanı adayı gösterilen eşi Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına ilişkin ilk olarak Habertürk’e konuştu. Füsun İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın onur verici ve şerefli bir görev olduğunu belirterek eşinin Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda özellikle eğitim, sağlık ve kadın sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapacağını söyledi.
Füsun Hanım, Demokrat Parti ve Adalet Partisi’nin kurucularından “Koca Reis” lakaplı Sadettin Bilgiç’in kardeşi Emin Bilgiç’in kızı. Sadettin Bilgiç’in halen AK Parti’den milletvekili olan oğlu Süreyya Sadi Bilgiç ve amcası Mehmet Said Bilgiç’in kızı Süreyya Işık Bilgiç’le (MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş’in eski eşi) birlikte aynı apartmanda büyüyen Füsun Hanım, gençlik yıllarını şöyle anlattı: “Bütün aile bir arada yaşıyorduk, çok güzel günlerdi. Ramazan ayı ailemizde önemli bir yer tutuyordu. İftar ve sahur sofralarını tüm aile bireyleri birlikte kurar, birlikte kaldırırdık. Memleketimizden, toprağımızdan hiç kopmadık. Yaz aylarında mutlaka dede evimizi ziyaret ederdik.''
Yaşamında ve eşinin yurtdışı görevinde kadın sorunlarına özel ilgi gösterdiğini ifade eden Füsun İhsanoğlu, o dönemdeki çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Eşimin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri olduğu dönemde teşkilat tarihinde ilk kez kadın sorunları ele alındı. Kadın sorunlarını konu alan ilk kongre Türkiye’de yapıldı. Dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Baş da kongreye katılmıştı. Kadınların eğitim, istihdam ve toplumsal yaşama katılım konularının teşkilata üye 57 ülkede ele alınması konusunda çalışmalar yürüttük.
Ülkemizi ve kültürümüzü yurtdışında tanıtma amacıyla etkinlikler yapıldı. Bunlardan biri Suudi Arabistan’da düzenlenen ve tezhip, hat, ebru gibi geleneksel sanatlarımızın tanıtıldığı Olgunlaşma Enstitüsü defilesiydi. Ebru sanatının önemli isimlerinden Hikmet Barutçugil de bize eşlik etmişti. Bir diğer etkinliğimizde de Türk folklor zenginliklerini tanıtmıştık ve dönemin birçok devlet adamının eşlerini ağırlamıştık.”
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İİT Genel Sekreterliği döneminde 57 İslam ülkesine ziyaretlerde bulunan Füsun İhsanoğlu, eğitimin bölge ülkelerindeki en önemli eksiklik olduğunu kaydetti. İhsanoğlu, “Kadınlar mutlaka eğitime katılmalı, annelerin ve yetiştirecekleri nesillerin eğitimi toplumların gelişimine katkı sağlayacaktır” dedi. İhsanoğlu, eğitim ve işbirliğiyle kadınların toplumsal yaşamdaki yerinin iyileştirilebileceğini söyledi.
Füsun İhsanoğlu, eşi Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na adaylık sürecini ise şöyle değerlendirdi: “Cumhurbaşkanlığı hiç şüphesiz onur verici bir görev. Eşimin bu şerefli makama gelmesi halinde özellikle kadın, aile, eğitim ve sağlık alanlarına yönelik ağlar kurup genişletmek öncelikli hedefim olacak. Afrika’da yaşadığım deneyimler bana işbirliklerinin yaratacaklarının sınırı olmadığını gösterdi. Ben de bu bakış açısını göstermek istiyorum.”
‘Füsun ahu gözleriyle kalbimi çaldı’
Füsun Hanım da eşi gibi 26 Aralık doğumlu ancak aralarında 8 yaş fark bulunuyor. Ekmeleddin İhsanoğlu, Füsun Hanım’a ilk görüşte âşık olmuş. İhsanoğlu, 2006 yılında verdiği bir röportajda o anı şöyle anlatmış: “Füsun beni ahu gözleriyle efsunladı. Kayınpederim rahmetli Emin Bilgiç, 1968’de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı olarak konferans vermek üzere Kahire’ye gelecekti. O zamanki Büyükelçi Semih Günver, fahri kültür ataşesi olarak Bilgiç’e yardım etmemi istedi. Hocayı karşıladım, Ayn Şems Üniversitesi’nde Hititler konusunda bir konferans verdi.
Kahire’de kaldığı sürece kendisine refakat ettim, sonra Ankara’ya uğurladım. 1970’te master’ımı bitirince annemle birlikte Türkiye’ye dönmeye karar verdik. İş arıyordum, bu arada Emin Bey’in de ziyaretine gittim. Hoca beni annemle birlikte evine yemeğe davet etti ve o akşam olan oldu. Füsun o sırada eczacılık fakültesi birinci sınıfındaydı, ahu gözleriyle kalbimi çaldı. Bu mutlu evliliğimizden 3 oğlumuz var, Tuğrul hukukçu. Aziz endüstri mühendisi ve geçici olarak Chicago’da çalışıyor. Orhan’ın, İngiltere’deki işletme tahsilinde ilk senesi.” (Orhan İhsanoğlu, şu anda babasının kampanyasında çalışıyor. Görüşmelerde tutanakları tutuyor.) Fusün İhsanoğlu, 1971 yılında Ekmeleddin İhsanoğlu ile evlenmişti.
Adı: Füsun İhsanoğlu
Doğum tarihi: 26 Aralık 1951, Ankara
Annesi: Demokrat Parti Yozgat Milletvekili ve Ağır Ceza Hakimi Niyazi Ünal Alcılı'nın kızı Ülker Bilgiç
Babası: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Bilgiç
Eğitim: Anadolu Eczacılık Fakültesi