Fırtına'dan 'Er Ryan'lı savunma

'Başbakan’ın evinin üzerinde uçağını camiye çakmışsın' diye soruldu...

Fırtına, “Karanlık bir zihniyet, tertiplediği iftira kampanyası ile bizleri suçluyor, tutuklatıyor. Bu beni darbeci, terörist ilan etmiştir. Bu oyun bana, Shakespeare’in ’Julius Caesar’ trajedisini anımsatıyor. Bunu kınıyorum” dedi.

196 askerin sanık olduğu Balyoz davasının 23. duruşmasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına savunma yaptı. Uzun savunmasında zaman zaman tansiyonu yükselten Fırtına hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Burada asıl ihtiyaç gerçek suçluların ortaya çıkarılması olduğunu söyleyen Fırtına, Özden Örnek gibi dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesini istedi. Fırtına, savunmasında özetle şunları söyledi:

Reklam
Reklam

‘Oraj sadece buluttur’

Balyoz ve Oraj harekat planında adımın geçmesine hayretle baktım. Ardından Beşiktaş’a davet edildik Hakkımdaki suçlamayı söylediler ve ’Pişmanlık yasasından yararlanmak ister misiniz?’ diye sordular. ’Ben böyle bir suçu işlemedim ki yararlanayım’ dedim. Oraj’ın anlamı bildiğimiz bulut, benim ismim de Fırtına ya... Bir bağlantı kurmak istiyorlar.”

‘Başbakan’ı ikna ettim’

“Savcılık sorgusunda, “Sizin uçaklar şehirler üzerinde nasıl uçar. Başbakan’ın evinin üzerinde uçağını camiye çakmışsın” diye soruldu. Bir MGK toplantısı öncesinde Başbakan bana bu konuyu sordu. Ben de eğitim sırasında olduğunu anlattım. Başbakan’ı ikna ettim. Daha sonra da arkadaşlara caminin düşen alemini yaptırmalarını söyledim. Savcı, 2005’te TBMM’nin üzerinden helikopterin uçması olayını da sordu. Ama ben 2005’te emekliydim.”

‘Karanlık zihniyet’

45 yıllık havacılık hayatım boyunca, Devleti savunmak için çalıştım. Buna karşın, karanlık bir zihniyet ise tertiplediği bir iftira kampanyası ile beni, bizleri suçluyor, tutuklatıyor. Üzüntü ile karşılıyor ve kınıyorum. Bu suçlama beni ve burada bulunanları, darbeci, cuntacı, terörist ilan etmiştir. Reddediyorum. Bu oyun bana, William Shakespeare’in ’Julius Caesar’ trajedisini anımsatıyor.”
Fırtına bu davayı başlatan gazeteci Mehmet Baransu’nun cürretine de dikkat çekerek bunun araştırılmasını istedi.

Reklam
Reklam

Emniyet: Yeni deliller bulduk
İstanbul Emniyet’inden “Balyoz” davasına bakan mahkemeye gönderilen yazıda, 19 Şubat 2011’de emniyete gelen isimsiz bir elektronik ihbar mektubu kapsamında Eskişehir’deki bir adrese operasyon yapıldığı ortaya çıktı. Balyoz Planı’nın Eskişehir’le ilgili bölümlerinden sorumlu olduğu iddia edilen Albay Hakan Büyük hakkındaki iddiaların yer aldığı mektupta, “Büyük, darbe sonrası irticai odak olarak görülen kişilere yönelik eylem planı hazırlamış, bu planı gerçekleştirmek için yasa dışı faaliyette bulunmuştur” denildi. Mektupta, Büyük’ün elde ettiği görüntü ve belgeleri emekli olduktan sonra yanında götürdüğü, emeklilikten sonra başına bir iş gelmesi durumunda üstlerinin kendisine sahip çıkmaması ihtimaline karşı kullanmayı planladığı ileri sürüldü.

Emniyetin değerlendirme yazısında, ihbarda belirtilen hususlar doğrultusunda, belirtilen adreste yapılan aramalarda elde edilen flaş bellekte “Oraj” ve “Suga” planlarıyla ilgili bilgi ve belgelere rastlandığı kaydedildi. Emniyetin değerlendirmesinde “Bu haliyle Hakan Büyük’ün adresinden elde edilen incelemeye konu belgelerin ’Balyoz Planı’ oruşturmalarında elde edilen delilleri teyit edip destekler mahiyette yeni delil niteliğinde olduğu belirlenmiştir” denildi.

Reklam
Reklam

Dipnot:Shakespeare’in, konularını Eski Yunan ve Roma tarihinden alan oyunlarından en ünlüsü Julius Sezar’dır. Bu oyunda dürüst ve erdemli bir kişiliği olan Brutus, Sezar’ın kendisini Roma imparatoru ilan etmesini önlemek amacıyla, arkadaşlarıyla birlik olup çok sevdiği Jül Sezar’ı özgürlük adına öldürür. Ama bunun cumhuriyetin yok olmasını önleyememesi üzerine de kendi canına kıyar.

Anahtar Kelimeler: