FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar:

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Hükümetin 3 yıllık uygulamaya koyduğu ve bu yıl sona

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Hükümetin 3 yıllık uygulamaya koyduğu ve bu yıl sona eren Fındık Stratejisi'nin bu haliyle devam etmesi suya yazı yazmak gibi bir şeydir" dedi.

Bayraktar, EFİT Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftar yemeğinin ardından yaptığı açıklamada, yeni fındık sezonunun yaklaştığını, rekoltenin de yüksek olmasından dolayı herkesin birliğin ne yapacağı konusunda beklenti içinde olduğunu belirtti.

Büyük bir kesimin FİSKOBİRLİK'in müdahale alamı yapsın yönünde beklentisinin olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "FİSKOBİRLİK, 1939'da kurulmuştur. Birlik, bu süre içinde fındık piyasasında 1964'ten 2003 yılına kadar, bir de 2006 ile 2008 yılları arasında TMO aracılığıyla müdahale alımı yapmıştır. Ama bu alımların arkasında tamamen Hazine vardı. Fındık gibi bir üründe müdahale alımı yapacak bir kurumun çok ciddi kaynağa ihtiyacı vardır. Bunu da bırakın Türkiye'de, dünyada Hazine desteği dışında hiçbir kurumun yapabilme imkanı yoktur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bayraktar, birliğin müdahale alımı yapması yönünde beklenti içinde olanların 'ey Hazineye sahip insanlar, verin desteği birlik alım yapsın' demesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu konunun FİSKOBİRLİK'e çıkarılmasını çok doğru bulmuyorum. Devlet hakikaten müdahale alımına ihtiyaç duyarsa biz buna hazırız. FİSKOBİRLİK'in, tarihindeki müdahale alımı yaptığı dönemler içinde, alım yapabilmesi konusunda en hazır olduğu bu dönemdir. Eğer birliğe bu görev verilirse biz bunu seve seve yaparız. Bunun için bütün kurumlarımızı hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Her türlü fedakarlığı yaparız. Ama müdahale alımları devletlerin işidir."

-"Fındık Stratejisi, bu haliyle devam etmemeli" -

Hükümet tarafından 2008 yılında yürürlüğe giren Fındık Strateji'sinin, rekoltenin düşük olduğu 2009-2011 yılları arasında hiç sorgulanmayıp bu sene gündeme geldiğine değinen Bayraktar, şöyle konuştu:

"Kolay parayı almak hepimizin hoşuna gitti. Stratejiyi hiç sorgulamadık. Bu yıla geldik ve hükümet stratejinin ön gördüğü Doğrudan Gelir Desteği'nin (DGD) bittiğini söyledi. Stratejinin sürdüğü 3 yılla ilgili harcama, hedefler, beklentiler, ne öngördüğü hiç konuşulmadı, tartışılmadı. Maalesef zamanı gelince bizimle ilgili ahkam kesen bir kısım kurumlar da hiç değerlendirmeye girmediler ve sadece strateji kapsamında desteğin devam etmesi gerektiğini söylediler. Destekleme devam etsin demek üreticiye ve bu ülke Hazinesine bilerek ya da bilmeyerek ihanet edilmesi anlamına gelmektedir. Stratejiye göre belirlenen bir kısım hedefler var. Bu hedefler, 3 yıl içinde 2.6 katrilyon lira para harcayacağız, 3 yıl sonra stratejideki hedeflere ulaşacağız, dolayısıyla üreticinin başka bir problemi kalmayacak. Biz o gün iyi niyetle bunun sonuç itibariyle katma değerinin olmayacağını, o kadar para harcayıp bir adım mesafe almamış olacağımızı söyledik. Stratejiye göre batı bölgesinde bazı arazilerdeki fındık sökümünün yapılması öngörüldüğü için bir kısım bölge siyasetçileri, batı bölgesinden olduğum için bunu istemediğim konusunda beni yaftaladılar."

Reklam
Reklam

Bayraktar, stratejiye göre fındıkla ilgili tüm sorunların çözüleceğinin planlanmasına rağmen bunun gerçekleşmediğini kaydederek, "3 yıl bitti ve eğer herkes 'destek devam etsin, müdahale alımı niye olmuyor, birlik fındık almayacak mı-' diye sorguluyorsa harcanan para iyi niyetle harcanmışsa da bir anlam ifade etmedi. Bizim, üreticinin, fındığın, Türkiye'nin 'delisi' olmaktan başka bir gayemiz yok. Biz bu meselelere sevdalıyız. Hala 'desteklensin' diyenler varsa onlar, 'destek vereceğim' diyenler de doğru söylemiyor. Hükümetin 3 yıllık uygulamaya koyduğu ve bu yıl sona eren Fındık Stratejisi'nin bu haliyle devam etmesi suya yazı yazmak gibi bir şeydir. Stratejinin bu haliyle devam etmesini istemiyoruz. Devlet üreticiye para verecekse bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında versin. Zaten üretici bunu hak ediyor. Ama bunun mutlaka müdahale alımı yöntemiyle desteklenmesi lazım" ifadesini kullandı.

-FİSKOBİRLİK'in piyasaya girecek olması -

Bayraktar, birliğin işlerinin artık iyi gittiğini, bankaların kendilerine güvendiğini, bunları göz önünde bulundurarak kurdukları iyi bir ekiple artık yeni sezonda ne yapabileceklerini düşündüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kendimize 3 yöntem belirledik. Öncelikle bütün depolarımızı emanete açacağız. Üretici fındığını istediği zaman, aynı tüccara bıraktığı gibi serbest piyasa şartlarında bozdurma şansı olacak. İkincisi, piyasa şartlarında fındık alacağız. 1 eylül itibariyle piyasaya girerek tüccar gibi fındık alımına başlayacağız. Tüccar fiyatının üstünde de olabilir ama bunun altına kesinlikle inmeyecek. Bir diğeri de tüm zirai girdilerini, alışverişlerini yapması için bir kart çıkaracağız ve ürünün yarısını verip yarısını da kartla harcama şeklinde yapacağız. Devlet desteği olmadan yapmamız gereken budur. Alımla ilgili paramız hazır."

Muhabir: Gülizar Şenel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: