Fıstığın Faydaları Nelerdir?

Tüm dünyada ve özellikle de ülkemizde sıkça tüketilen fıstık, oldukça lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir besindir. Ülkemizde eşsiz tadı sebebiyle bolca tüketilmektedir. Fıstığı Türk mutfağında pek çok yemeği ve tatlıyı zenginleştirmek için kullanmamızın yanı sıra ara öğünlerde atıştırmalık olarak da tüketmekteyiz. Fıstık bunlarla birlikte oldukça sağlıklı bir besin deposudur.

Fıstığın Sağlığa Etkileri

1. Depresyon

Fıstık, içerdiği mineraller sayesinde vücuttaki serotine miktarını arttırarak depresyon ve strese yol açan faktörleri ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla fıstığın stresli ve depresif bir hayat tarzından kurtulma konusunda oldukça etkili olabileceği söylenmektedir. Bu gibi problemlerle baş edemeyenler düzenli ve yeterli tüketmek kaydıyla fıstığa başvurabilirler.

2. İnme Riski

Reklam
Reklam

Hemen hemen her çeşit fıstığın kalp vuruşlarını dengelediği söylenmektedir. Bu özelliğiyle fıstık oldukça sağlıklı bir özellik kazanırken aynı zamanda inme riskini ve kalp krizi riskini azaltmaya da yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla kalp krizi riski ve inme riskini önlemek üzere bir şeyler yapmak isteyenler yeterli miktarda fıstık tüketebilmektedirler.

3. Kan Şekeri

Fıstığın içerisindeki yağlar, mineraller ve vitaminler kan şekerini düzenleme konusunda çeşitli yararlar sağlamaktadırlar. Çünkü kan şekeri seviyesinin dengelenebilmesi oldukça önemlidir.

4. Kolesterol

Fıstığın kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltmek gibi bir özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple kolesterol şikayeti bulunanlar yeterli miktarda fıstık tüketebilmektedirler. Benzer şekilde fıstık kalp rahatsızlıklarının da önlenmesinde yardımcıdır.

5. Mide

Fıstığın çeşitli mide rahatsızlıklarına da iyi gelebildiği söylenmektedir. Bunun yanı sıra fıstığın içeriğindeki maddeler sayesinde mide kanseri riskini azaltabileceği düşüncesine de yapılan araştırmalar neticesinde ulaşılmıştır. Yani fıstığın mide konusunda da oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Reklam
Reklam

6. Enerji

Fıstığın bilinen en büyük ve en önemli faydalarından bir tanesi de enerji vermesidir. Bu herkesçe bilinen gerçek doğrultusunda insanlar hayatlarında fıstığı lezzetin dışında bizatihi olarak enerji vermesi amacıyla da tüketmektedirler. O sebeple öğün aralarında atıştırmalıklar yerine enerji veren fıstık tüketilebilmektedir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde vücuda sağladığı enerji yakılamaz ise kilo gibi problemlere yol açabilmektedir.

7. Saç Sağlığı

Fıstığın saçlara da iyi geldiğini bilinmektedir. Fıstık, saçlara canlılık, parlaklık, ışıltı ve güçlülük kazandırarak saç sağlığına önemli katkılar sunmaktadır.

Fıstığın Diyetinizdeki Önemi

Aslında fıstığın diyetlerde geniş bir yerinin bulunduğunu söylemek pek mümkün değildir. İçeriğinde bolca yağ bulundurması sebebiyle diyet menülerine yakışan bir besin olduğu söylenemez. Çünkü kilo vermek amacıyla diyet yapan kişilerin fıstık tüketmeleri halinde kilo alma riskleri veyahut kilo verme sürecini zora sokma ya da yavaşlatma ihtimalleri bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Bu sebeple diyet aşamasında fıstık tüketmek fazlaca tavsiye edilmez. Yine de belirli zamanlarda ve az miktarda fıstık tüketmek diyet yapan bünyede büyük bir etki oluşturmayacaktır. Ancak ve ancak diyetlerde fıstık tüketimi konusunda en kesin bilgiye beslenme ve diyet uzmanlarından ulaşılacaktır. Bu sebeple diyet yaparken fıstık tüketmeden önce uzmana danışmak oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir.

Fazla Fıstık Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?

Fıstık aslında tüm çeşitleri ile birlikte sağlıklı bir besin olarak nitelendirilebilir. Yine de tüm uzmanların sıklıkla dile getirdiği gibi tüm besinlerin aşırı tüketimi muhakkak olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu sebeple fıstık tüketirken de dikkatli olunması gerekmektedir.

Aslında fıstığın bünyeye zararlı olup olmaması biraz da kişinin kendi sağlık durumuyla ilgili olmaktadır. Çünkü örnek vermek gerekirse, kolesterol problemi yaşayan kişilerin fıstık tüketirken çok ama çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu ve bunun gibi hastalıklar yaşayan kişilerin fıstık tüketirken azami özen göstermeleri ve aşırıya kaçmaktan imtina etmeleri gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Fıstık içeriğinde bolca yağ barındırır. Bu sebeple fazla tüketiminde tüketen kişilerde kilo almaya sebep olabilmektedir. Yine benzer şekilde fazla tüketilmesi halinde kişilerde sivilce yapma ihtimaliyle birlikte çeşitli cilt sorunları ihtimali de bulunmaktadır. Herkes tarafından bilinmektedir ki hamile kadınların bu hassas dönemde yediklerine dikkat etmeleri oldukça önemlidir.

Dolayısıyla hamile kadınlar fıstık tüketirken bu gerçeği bir kez daha göz önünde bulundurmalıdırlar. Hamile kadınların gereğinden fazla fıstık tüketmesi birtakım istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Yine kimi bünyelerde fıstık, çeşitli cilt alerjilerine de sebep olabilmektedir. Böyle bir etki görüldüğünde fıstık tüketimi sonlandırılmalı ve bir uzmana başvurulmalıdır.

Fıstığın Besin Değerleri

100 g fıstığın;

  • Enerji (kcal) 567
  • Karbonhidrat (g) 16.13
  • Protein (g) 25.8
  • Yağ (g) 49.24
  • Lif (g) 8.5
  • Kolesterol (mg) 0
  • Sodyum (mg) 18
  • Potasyum (mg) 705
  • Kalsiyum (mg) 92
  • Vitamin A (mg) 0
  • Vitamin C (mg) 0
  • Demir (mg) 4.58
Anahtar Kelimeler: