Fıtch: Türkiye'nin görünümü "BB-"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin BB(-) olan uzun vadeli döviz ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu aynen teyit etti. Fitch'den yapılan açıklamada, kredi notuna ilişkin Türkiye'nin ekonomik görünümünün de "pozitif" olarak korunduğu bildirildi.

Açıklamada, orta vadeli ekonomik temellerin olumlu bir şekilde yukarı yönlü olduğu belirtilirken, 2007 yılının ise iç siyasetteki gelişmeler, makro ekonomikdengesizlikler ve küresel mali koşullar nedeniyle zor bir yıl olacağıvurgulandı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kamu mali durumunun iyileşme içinde olduğunun belirtildiği açıklamada, bu yıl yüzde 6,5 düzeyindeki Faiz Dışı Fazla hedefinin üstüne çıkılabileceği, konsolide bütçe açığının yüzde 1'i inebileceği, genel kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının ise yüzde 62 düzeyine gerileyebileceği kaydedildi.

Fitch, Türkiye ekonomisinin bu yıl ortalama yüzde 5 büyüyeceği öngörüsünde bulunurken, bu yıl dahil, son beş yılın ortalama büyüme oranının yüzde 7olacağı, bunun da 1960'lı yıllardan buyanaki en iyi büyüme performansı olduğuifade edildi.

Açıklamada, GSYH temelindeki kişi başına gelirin, 2001 yılından buyana yüzde 150 oranında artış gösterdiği belirtilirken, Cari İşlemler Açığının GSYH'ye oranının ise bu yıl yüzde 8,7'ye çıkabileceği, gelecek yıl bu oranın yüzde 7,5 olabileceği vurgulandı.