Fitch'den Türkiye'ye "durağan"

LONDRA (İHA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün yapılan genel seçimler sonrası ülkenin "B" olan döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunun görünümünü durağan olarak bıraktığını bildirdi.

Fitch tarafından yapılan açıklamada yeni hükümetin çetin bir ekonomik ve politik gündemi devr aldığına dikkat çekti. Meclis'e mutlak çoğunlukla giren Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından kurulacak hükümetin kamu sektörüne güven sağlamak için gerekli zor kararları almak, ekonomik düzelmeyi sürdürmek ve Kıbrıs ve Avrupa Birliği'ne (AB) giriş konularında müzakereler yapmak için dayanacak güçlü tabanı olduğuna dikkat çekildi. Fitch, Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da AB'ye girişe destek vereceğini açıklamasının memnuniyetle karşılandığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Fitch, yeni yönetimin mevcut IMF programına bağlılığını göstererek 4'üncü gözden geçirme için gerekli önlemleri alıp 1.6 milyar dolarlık mali yardımın serbest bırakılmasını sağlayıp sağlamayacağını görmeyi beklediğini açıkladı. Bu konuda kamu sektöründe işten çıkarmalar, TEKEL'in özelleştirilmesi, vergi reformu ve 2003 için güvenilir bir bütçe hazırlanması dahil, hükümetin gelecek yıl için yaklaşık 50 milyar doları piyasalardan gelmesi beklenen 70 milyar dolar finansman bulma gibi önemli hususların bulunduğuna dikkat çeken Fitch, bu doğrultuda 2003 bütçesinin özellikle öne çıktığını hatırlattı.

Irak'a karşı muhtemel bir ABD müdahalesi durumunda ise AK Parti başkanlığındaki bir hükümetin yönetim yeteneğinin petrol fiyatlarındaki muhtemel artış, turizm gelirlerinde ve ihracatta düşüş ortamında açıkça test edileceği belirtildi.

Fitch son olarak Türkiye'de yeni bir hükümetin iş başına gelmesinin politik belirsizliği gidermekte gerekli fakat yeterli olmadığına dikkat çekerek ülkenin kredi notunu ve görünümünü aynen teyit ettiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Fitch Ülke Kredi Notları Bölümü Başkanı David Riley de, "Yeni hükümet IMF'den mali destek almayı sürdürmek ve borç geri ödemeleri için piyasadan borç toplamak istiyorsa mali açıdan katı bir politika uygulamaya mecburdur" dedi. Riley, "Yeni hükümet 2003 bütçesini politik ve toplumsal önceliklerini yansıtacak şekilde yeniden düzenlemek istese de faiz dışı fazlanın GSYİH'nin yüzde 6'sının altına inmemesi gerektiğini göz önüne almalı" diye konuştu.