Fitch'ten iyi haber

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, Türkiye'nin kredi notunu B+'dan BB-'ye yükseltti. Fitch, Türkiye'nin görünümünün 'Pozitif'ten 'Durağan'a çevrildiği belirterek, not artırımında politik disiplin, IMF ile oluşturulan yeni program ve AB görüşmelerinden olumlu sonuç alınmasının etkili olduğunu açıkladı.

GEÇ KALAN BİR ARTIRIM

Morgan Stanley Türkiye Ekonomisti Serhan Çevik, Fitch'in Türkiye'nin notunu artırması ile ilgili olarak, bu not artırımının geç kalan bir artırım olduğunu ifade etti. Serhan Şevik, not artırımının ardından, 2 yıl içinde Türkiye'nin görünümünün yatırım yapılabilecek düzeye geleceğini düşündüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

DİĞER KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI DA HAREKETE GEÇER

Bir aracı kurum yetkilisi, Fitch'in Türkiye'nin notunu 'BB-'ye yükselttiğini ve not görünümünü 'durağan'a çevirdiğini ifade etti. Yetkili, son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi alandaki olumlu gelişmelere paralel olarak piyasaların zaten uluslararası derecelendirme kuruluşlarından bir not artırımı gelmesine yönelik beklenti içine girdiğini belirterek, "Bunun ilk adımı şu aşamada Fitch'ten gelmiş görünüyor. İyileşmenin sürmesi durumunda diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin notunu artırması beklenebilir" dedi. Not artırım haberinin piyasaya yansımasının da pozitif olacağına dikkat çeken yetkili, "Bunun beklentisiyle son dönemde piyasada bir hareketlenme vardı. Hafta başında Merkez Bankası'nınkısa vadeli faizlerde indirime gitmesinin de etkisiyle piyasa hareketlenmişti. Piyasa bu aşamada ağırlıklı olarak diğer rating kuruluşlarının tavrına bakacaktır" şeklinde konuştu. Yetkili, piyasadaki iyimser havasının devam edeceği tahmininde bulundu.

Reklam
Reklam

BU DAHA BAŞLANGIÇ

TSKB ise, not artırımı analizinde, "FITCH de S and P seviyesine notu yükseltmiş oldu. Görünüm Lower non-investment grade'den Non investment grade'e yükseldi. Investment grade'e yükselmek için 3 artırım daha gerekiyor. Ancak görünümler "durağan" olduğu için yakın bir zamanda bir artış beklenmiyor. Moody's notu, hala S and P ve FITCH'in bir derece altında olan lower non-investment seviyesinde ve görünüm de durağan. Moody's'in not artırabilmesi için önce görünümü pozitife çevirmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.