Bursa AA- Tıptaki adıyla "Spinal Manipulasyon" olarak bilinen elle tedavi yöntemiyle bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 95-98'inin iyileştiği bildirildi.
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Ali Şahabettinoğlu, günümüzde obezite (aşırı kilo), az hareketli yaşam, stres ve kas zorlamaları yüzünden, bel ve boyun ağrısı şikayetlerinin arttığını belirtti.
Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtıklarının ise yaşam kalitesini etkilemesi açısından ayrı bir önemi olduğuna dikkati çekerek, bel fıtığında bel veya bacağa yayılan ağrı-uyuşma, hareket kısıtlılığı, ileri vakalarda kas gücü azalması, hatta küçük veya büyük abdest tutamama; boyun fıtığında ise ense veya kollara yayılan ağrı-uyuşma,
baş dönmesi, kulak çınlaması, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, ellerde güç kaybı ve dengede bozulma belirtilerinin görüldüğünü kaydetti.
Hastaların yüzde 95-98'inin fizik tedavi yöntemleriyle iyileştiğini, sadece yüzde 2-3'ünde ameliyat gerektiğini belirten Şahabettinoğlu, fizik tedavinin, aletli fizik tedavi yöntemleri ve manipulasyon olmak üzere iki şekilde yapıldığını söyledi.
Manipulasyon tedavisinin masajla hiçbir ilgisinin bulunmadığını, rahatsızlığın bulunduğu bölgeye ellerle bir takım germe, bastırma, döndürme manevraları uygulandığını dile getiren Şahabettinoğlu, tedavinin hastalığın derecesine göre, hafif vakalarda 1-5, 6-10, ileri vakalarda ise 15-20 seansa kadar uzayabildiğini belirtti.
Tedavi sırasında hiçbir ilaç kullanılmadığına işaret eden Şahabettinoğlu, bel fıtığında tedavi tamamlanana kadar yatak istirahati gerektiğini vurguladı. Manipulasyon tedavisinin uzman hekim tarafından doğru ve uygun teşhis ile yapılması halinde komplikasyon riskinin olmayacağını ifade eden Şahabettinoğlu, şunları söyledi:
"Ancak, yanlış teşhiste, uygun olmayan durumlarda, ehil olmayan tecrübesiz kişilerce, eksik ve yanlış şekilde uygulanırsa komplikasyon tabii ki kaçınılmaz olur. Burada unutulmaması gereken husus, halk arasında (kırıkçı-çıkıkçı) denilen kişilerin insan anatomisini, fizyolojisini, hastalık, teşhis ve tedavilerini bilmeden, rastgele
uygulamalar ile yol açtıkları sakatlıklardır. Bu sakatlıklar ya da komplikasyonlar, eklem bağ- tendon gibi yumuşak doku zedelenmelerinden, ilerleyen nörolojik bulgu ve felçlere kadar olabilir. O yüzden bu tür tedavilerin deneyimli uzman ve rehabilitasyon hekimlerine yaptırılması gereklidir."