'Fiyat farkı' iddialarına Bakanlık el attı: Otomobilde fahiş fiyata inceleme başlatıldı

Otomobil satışlarına ilişkin Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bayilerin araçları galerilere sattığı ve galerinin de afaki fiyat istediği yönündeki iddialar doğrultusunda Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bununla alakalı çalışmamız var. Bir bayi, galeri ile iş birliğine girip normalin ötesinde fiyat ürettiğini tespit edersek ona göre uygulamamız olur" açıklamasında bulundu.

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında artış devam ederken Ticaret Bakanlığı’ndan çok kritik bir hamle geldi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, otomobilde fahiş fiyat artışına inceleme başlatıldığını duyurdu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Haziran ayında 80 bin 652 sıfır km otomobil ve hafif ticari araç satıldığını açıkladı. Bu satış rakamının 64 bin 134'ünü tek başına otomobiller oluşturuyor. Bazı bayilerin sıfır kilometre araç satın almak isteyen vatandaşlara “yok” çektiği bu dönemde 80 binden fazla aracın satılması, “Bu araçları kim aldı?” sorusunu akıllara getirdi. İkinci el otomobil satış sitelerinde yer alan ilanlar, sıfır kilometre plakası takılmış ikinci el otomobillerin bayideki liste fiyatından nasıl daha pahalıya satıldığını ortaya koydu.

Reklam
Reklam

LİSTE FİYATI VE GALERİ FİYATI ARASINDA UÇURUM

Bayi liste fiyatları ile galerilerdeki fiyatlar arasında ise uçurum var. Türkiye'de belli markaların en çok satılan modellerine bakıldığında liste fiyatlarının 390-528 bin lira arasında olduğu görüldü. Ancak aynı otomobilin galerideki fiyatı ise 600 bin lira bandında satıldığı ifade ediliyor.

FİYAT FARKI İDDİALARINA BAKAN MUŞ’TAN AÇIKLAMA: HEPSİNİ İNCELİYORUZ

Bakan Muş, otomotiv satışlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, otomotiv satışlarında özellikle bayilerin araçları galerilere sattığı ve galerinin de afaki fiyat istediği yönünde iddialar olduğunu vurgulayarak, konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu belirtti.

Bakan Muş, “Bir bayi galeri ile iş birliğine girip normalin ötesinde fiyat ürettiğini tespit edersek ona göre uygulamamız olur, atılacak adımlar yönetmelik var. Hepsini inceliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, birtakım ziyaretlerde bulunmak için bugün Konya'ya geldi. Bakan Muş, Konya Ticaret Borsası'nda 'gong' törenine katıldı. Bakan Muş, daha sonra bir otelde düzenlenen 'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'ne katıldı. Bakan Mehmet Muş, Türkiye'nin öncülüğünde Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’den (BM) yetkililerle yapılan toplantılar sonucu varılan 'Tahıl Koridoru' anlaşmasında Türkiye’nin kazanımlarını anlattı. Bakan Muş, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN KENDİ ARZ GÜVENLİĞİNDE ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI YOK"

“Tahıl koridoru önemli bir diplomatik başarı. Türkiye'nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler’in gözetiminde, Cumhurbaşkanımızın özellikle de liderliği sayesinde aslında bir çözüme ulaşmış olundu. Burada 25 milyon ton civarında bir tahılın olduğu ve yeni mahsulün geleceği dikkate alındığında, özellikle arz güvenliği konusunda ciddi bir sorunu aşmış olacak. Türkiye'nin tahıl ithalatı var mı? Var. Mesela Türkiye'ye buğday ithal ediyor. Ama Türkiye ithal ettiği buğdayı işliyor. Türkiye, dünyanın en büyük un ihracatçısı, en önemli makarna üreticisi. Bunu aslında bir ham madde olarak kullanıyor. Türkiye'nin kendi tüketimiyle alakalı kendi yetiştirdiği kadar bir üretimi var. Bazı alanlarda eksiklikleri var. Onları da tamamlıyoruz. Dolayısıyla kendi gıda arz güvenliğimizle alakası çok büyük bir sıkıntı yok. Ama asıl ihracatımızla alakalı bu koridorun açılmasıyla beraber ihtiyaç duyulan ham madde gelecektir. Türkiye işleyeceği bu ham maddeyle beraber dünyadaki oluşabilecek olan arz sıkıntısını bir anlamda da ihracatçı ülke olarak gideren ülkelerin aslında başında gelecektir. Bu uluslararası gıda fiyatlarını da aşağı yönlü etkileyecek diye bir beklenti içerisindeyiz. Çünkü bu koridorun imzalanması bile, o imzaların atılması bile bu yukarı doğru gidişi kesti ve şimdi yavaş yavaş piyasalarda fiyatlarda bir rahatlama söz konusu olduğunu göreceğiz.”

Reklam
Reklam

‘ABD ÜST ÜSTE İKİ ÇEYREKTİR KÜÇÜLÜYOR’

Büyüme rakamlarıyla ilgili oluşturulan ihracat hedefinin 250 milyar dolar olduğunu ifade eden Bakan Muş, şunları söyledi:

“Bizim 2022 yılıyla alakalı orta vadeli programdaki hedefimiz 250 milyar dolardan daha aşağıda bir rakamdı. Fakat Cumhurbaşkanımız 2021 sonu ihracat rakamlarının değerlendirmesinde yeni hedefi orta vadeli programın da dışına çıkartarak 250 olarak koydu. Şimdiye kadar ihracatın yakalamış olduğu performansta aslında biz bu 250’yi yakalama konusunda bir tereddüt yaşamıyorduk. Hala yaşamıyoruz. Hatta üzerine çıkabileceğimizle alakalı bazı analizler ve beklentiler, tahminler de yapıyorum. Fakat son dönemlerde özellikle uluslararası piyasalarda, özellikle Türkiye'nin ihracat yaptığı önemli pazarlarında ekonomilerinde bazı yavaşlamalar görüyoruz. Bunu çok söylemek istemiyorum; ama teknik olarak tanımlayanlar var. Resesyon olarak tanımlayanlar var. İşte Amerika üst üste iki çeyrektir küçülüyor. Şimdi bu teknik olarak bir resesyona girme anlamına geliyor. Üçüncü çeyrekte büyür, dördüncü çeyrekte belki büyür; ama teknik olarak baktığınız zaman anlamı bu. Fakat olmasa da bir yavaşlama söz konusu. Şimdi IMF dünya büyüme tahminlerini ve dünya ticaret büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ediyor. Şimdi bu bizi tabii ihracatta zorluyor. Çünkü bizim ihracat yaptığımız ülkelerdeki talebin azalması, ister istemez bizi burada etkileyebiliyor. Bizim ihracatımızın yüzde 55’i Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği üyesi olmayan Avrupa ülkelerine, yani yarısından fazlasını biz buraya ihraç ediyoruz. Dolayısıyla oradaki bir yavaşlama bizi doğrudan etkileyebiliyor. O açıdan biz 250 milyar dolarlık hedefimizi koruyoruz.''

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: