Fizik bölümlerinin sorunlarına Gazi Üniversitesi'nde çözüm arandı

Gazi Üniversitesi ve Türk Fizik Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Fizik Bölümlerinin Bugünkü Durumu, Geleceği ve Çözüm...

Gazi Üniversitesi ve Türk Fizik Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Fizik Bölümlerinin Bugünkü Durumu, Geleceği ve Çözüm Önerileri Çalıştayı', Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapıldı. Çalıştayın açış konuşmasını yapan Türk Fizik Derneği Ankara Şubesi ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım Aydoğdu, "2011 yılı LYS sonuçlarına göre üniversitelerin fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine kayıt yaptıran öğrenci sayılarında büyük düşüş yaşanmıştır." dedi. Birçok üniversitenin fizik bölümlerindeki ikinci öğretimlerin durdurulduğu bilgisini veren Aydoğdu, "Gerekli tedbirler alınmazsa fizik bölümlerinin kan kaybı devam edecek. Bu da ülkenin teknolojik ilerlemesinde sorun oluşturacak. Bu sorunları gidermek için çalıştayı düzenledik." dedi.
Aydoğdu’dan sonra konuşan Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayri Duman ise, "Bugün fizik bölümünün karşı karşıya olduğu problemi konuşmak için bir araya geldik. Bu probleme bir bütün olarak bakmamız gerekli. Karşılaştığımız sorunu yıllar önce görebilmeliydik." dedi. "Bizler 8-10 yıl önce bu problemle karşılaşacağımızı toplantılar yapsaydık bu sorunlarla karşılaşmazdık” diyen Duman, Fen Fakültelerindeki bölümlerin yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Fen Fakülteleri'nde çağın şartlarına uygun eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Duman, "Temel bilimler uygulamaya geçemedi ve iş imkanları sınırlı kaldı. Bu durum istihdam problemi oluşturdu." şeklinde konuştu.
Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Altıparmak ise, "Bu problem yeni değil ve sadece fizik bölümleri ile sınırlı değil. İstihdam edilebilirlik ve öğretim arzı ile sektör talebinin iyi karşılanması gerekli." dedi. Öğrenim kazanımlarını geliştirmenin mümkün olduğunu ifade eden Altıparmak, sektör ve kamu kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda müfredatların yeniden oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay da "Burada bir problemi tartışıyoruz. Toplum olarak problemler ortaya çıktıktan sonra fark ediyoruz. Fakat bir problem ortaya çıktıysa onu çözmeye çalışmakta önemli." dedi. Fiziğin çok önemli olduğunun üzerinde duran Günay, fiziğin zaafa uğratılmaması gerektiğini aktardı. Fizik bölümlerinin akreditasyon çalışması yapması gerektiğine dikkat çeken Günay, şöyle konuştu: "Bu işi takip edecek bir komite kurulmalı. Bu programlarda uygulamaya yönelik müfredat yapılmalı. Cazip başka programlarda anadal yapma imkanı verilmeli. Sanayi Bakanlığı bu işe sahip çıkmasını sağlamalıyız. 2012 yılında faaliyete geçebilmemiz için elimizi çabuk tutmalıyız."
Oluşturulacak akreditasyon derneğinin şeffaflık sağlayacağını belirten Günay, bunun fizik bölümlerinin itibarını yükselteceğini kaydetti. Öğrencilerde istihdam odaklı düşünce yapısı bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Günay, "Şimdiki gençler hayatı daha iyi gözlüyor." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz