Fizik kuralları yeniden yazılacak

CERN'de görevli Türk araştırmacı Dr. Bilge Demirköz, Evrenin Büyük Patlama'da (Big Bang) nasıl oluştuğunu bulmaya çalışan "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" deneyine ilişkin bilgi verdi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) görevli Demirköz, "Bizden, 6 ay sonra yeni fizik buluşlarını bekleyebilirsiniz" dedi.

Deneyde şu an itibariyle, saniyede 80-90 çarpışma yaşandığını ve deneyin saniyede 40 milyon çarpışmaya çıkmasının öngörüldüğünü anlatan Demirköz, "Büyük Patlama sırasındaki fizik kanunlarının şu an bildiğimiz fizik kanunlarından farklı olduğunu biliyoruz. Bu fizik kanunlarını anlamak istiyoruz. Mesela şu anda üç boyutta yaşıyoruz. Zamanı koyduğumuzda 4 boyuta çıkabilir. Ama belki görmediğimiz boyutlar da var. Bu da evrenin sırrı olabilir. Bu boyutları yüksek enerjilerde görme ihtimalimiz artıyor. Ekstra boyutların izini bulabiliriz. Tüm maddeye kütlesini verdiğini düşündüğümüz ’Higgs’ parçacığını bulmaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

ENERJİ REKORUNU KIRDI

Demirköz, önceki gün yapılan deneyde yerin 100 metre altındaki 27 kilometrelik tünelde iki proton huzmesinin 7 trilyon elektron volt enerjiyle ışık hızına çok yakın bir hızla çarpıştırıldığını belirterek, "Normalde Hadron 10 Eylül’de çalıştırıldığında bu proton parçacığının enerjisi sabit kütlelerinin 450 katında idi. Son deneyde ise olduklarından 3 bin 500 kat daha kütleli hissederek hareket ettiler ve şu ana kadarki en büyük enerji açığa çıkarıldı. Dünya rekorunu kırdık. Bundan önce yapılan çarpıştırmaların 3 katı kadar enerji açığa çıktı" diye konuştu. Deneyle elde edilen verilerin Türkiye’ye de yollandığını söyleyen Demirköz, "Bu enerji seviyesi yeni fizik buluşlarının önünü açan kapı. Bizden yeni fizik buluşlarını 6 ay sonra bekleyebilirsiniz" diye konuştu.

'MİNİ KARA DELİK OLUŞUR'

Demirköz, deneyde kara deliklerin oluşması riskini ise şöyle değerlendirdi: "Deneyde bir çeşit kara delik çıkması mümkün ama onun adı aslında mini kara delik. Bunlar evreni ve yıldızları yutan kara deliklerden çok farklı; oluşup yok olabilen çok hızlı parçacıkların özellikleri. Halkımız korkmasın, bugünkü güçte kara delikler anlaşılan anlamda oluşmadı."

Reklam
Reklam