Flaş...'Hollanda yardım ekipleri suçlu'

Hollanda’da, geçen yıl Amsterdam'da düşen THY uçağı gündemden inmiyor.

Kısa süre önce resmi kaza raporunu açıklayan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi (OVV), yayımladığı yeni raporda ilk yardım ekiplerini suçladı.

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/thy-ucagi-hollanda-da-dustu-kazanin-buyuklugu-havadan-boyle-gorundu/2868/65211/sayfa/10/)

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi (OVV), 25 Şubat 2009 tarihinde başkent Amsterdam’da düşen TK 1951 sayılı Tekirdağ uçağının, ilk yardım raporunu açıkladı. OVV’nin açıkladığı rapora göre kazaya yapılan ilk yardım müdahaleleri hatalar zinciriyle dolu.

Reklam
Reklam

Hataların, kaza yerinin belirlenmesinde başladığının belirtildiği raporda, başta itfaiye olmak üzere, ambulansların, güvenlik güçlerinin verilen yanlış koordinat ve yönlendirme yüzünden olay yerine geç geldikleri tespit edildi.

Kaza anında ilk yardım ekipleri arasında iletişim konusunda da eksikler ve hataların olduğunun belirtildiği raporda, C2000 iletişim sisteminde teknik hatanın olmadığı, fakat bu sistemin nasıl kullanılması konusunda yeterli tecrübe ve bilgilerin ilk yardım ekiplerinde olmadığı ortaya çıkarıldı.Rapora göre, yaralıların ve yolcuların kimliklerinin belirlenmesi konusunda da hatalar yapıldığı ve bundan dolayı da hangi yaralının hangi hastaneye gönderildiği konusunda belirsizlik ve karmaşalığın ortaya çıktığı belirtildi.

THY’nin TK 1951 sayılı Tekirdağ uçağının, mürettebat dahil 135 yolcusuyla İstanbul- Amsterdam seferini yaparken 25 Şubat 2009 tarihinde başkent Amsterdam Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada düşmesiyle, dördü mürettebattan 9 kişi ölmüş, 100’e yakın yolcu da yaralanmıştı. Kısa süre önce Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin açıkladığı resmi rapora göre, sol yükseklik göstergesi cihazı altımetre aletinin arızalı oluşu, hava kontrol kulesinin gerekli bilgiyi pilot kabinine aktaramayışı ve pilotların da tüm uyarılara rağmen gereken müdahaleyi zamanında yapmamaları kazaya neden olarak belirtilmişti.

Reklam
Reklam